Δελτίο τύπου της 31.01.2013

Αθήνα 31.1.2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Το προεδρείο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα, χθες Τετάρτη 30 Ιανουαρίου στις 13.30.

Συζητήσαμε με τον αν.υπουργό για την κοινή υπουργική απόφαση με την οποια επιβάλλεται “κουρεμα” στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιατρών από τα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Τονίστηκε για μία ακόμη φορά στον αν.υπουργό η αντιθεση του ΠΙΣ στο “κούρεμα” αυτό δεδομένου ότι τα μικρά και μεσαία ιδιωτικά ιατρεία και εργαστήρια που είχαν συμβάσεις με τα ταμεία αυτά βρίσκονται στα όρια λειτουργίας τους και η αποζημίωσή τους από τις οφειλές αυτές είναι κρίσιμη για την συνέχιση της λειτουργία τους. Επίσης, ότι είναι τελείως άδικο στους φαρμακοποιούς να ζητείται έκπτωση 3,5%, στην φαρμακοβιομηχανία 1% και στους ιατρούς 10-20%.

Ο αν.υπουργός, απο την πλευρά του, τόνισε ότι το «κούρεμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών αποτελεί μνημονιακή δέσμευση, το ποσοστό δε του “κουρέματος” είναι απόφαση του υπουργείου Υγείας. Το υπουργείο Υγείας, πρόσθεσε, καθορίζει την πολιτική και στον τομέα εκπληρωσης των οφειλών προς τους παρόχους υγείας.

Επισήμανε ότι έχει στην διάθεσή του 1,53 δισ, ευρώ – εκτός του κονδυλίου για τους φαρμακοποιούς – από το 1,9 δισ. ευρώ που είναι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι 30.9.2012) των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ.

Ζητήσαμε να αποδοθεί άμεσα τουλάχιστον το 80% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους ιατρούς προ της εκκαθάρισης. Ο αν.υπουργός υπογράμμισε ότι αντιμετωπίζει θετικά το αίτημα μας.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, θεωρεί άδικο το “κούρεμα” των οφειλών προς τους ιατρούς. Η πίεση είναι συνεχής προς κάθε κατεύθυνση για τον άνω σκοπό, τη στιγμή που σε πολλές περιπτώσεις δεν καλύπτεται από τις αμοιβές των ιατρών των ταμείων η λειτουργία των ιατρείων και των εργαστηρίων.  

 

Στηρίζουμε την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση των νοσοκομειακών ιατρών καθώς και τις κινητοποιήσεις των εργαστηριακών ιατρών του ΕΟΠΥΥ από αύριο (1.2.2013)

.

Για τον Π.Ι.Σ

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

           

            Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ