Ανακοίνωση Π.Ι.Σ. //Ταφόπλακα για την λειτουργία των μικρών ιδιωτικών εργαστηρίων το claw-back

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

ΠΙΣ: Ταφόπλακα για την λειτουργία των μικρών ιδιωτικών εργαστηρίων το clawback

 

 

Αθήνα, 11 Ιουλίου 2013 – Την έντονη αντίθεσή του στο πολυνομοσχέδιο, το οποίο κατετέθη ήδη στη Βουλή και περιλαμβάνει τις διατάξεις για το clawback από τα ιδιωτικά ιατρικά εργαστήρια, τα διαγνωστικά κέντρα και τις ιδιωτικές κλινικές, την αποδυνάμωση του δημοσίου συστήματος Υγείας και το ποινολόγιο κατά των λειτουργών της Υγείας, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

 

Η αδυναμία παραγωγής πολιτικής στον τομέα της Υγείας, και γενικά στο δημόσιο, έχει σαν αποτέλεσμα τις κοινωνικά άδικες, οριζόντιες περικοπές δαπανών και προσωπικού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της λειτουργίας μιας ευνομούμενης πολιτείας.

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος προειδοποιεί ότι το clawback θα αποτελέσει την ταφόπλακα για την λειτουργία των μικρών ιδιωτικών εργαστηρίων, με αποτέλεσμα την άλωση του τομέα Υγείας από τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες, λόγω μικρότερου κόστους, μπορούν να ανταπεξέλθουν στις συμπιεσμένες αμοιβές.

 

Οι ποινές που επιβάλλονται στους λειτουργούς της Υγείας αποδεικνύουν ότι η Πολιτεία, με αστυνομικά μέτρα, προσπαθεί να επιβάλλει πολιτικές, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να προχωρήσουν χωρίς να διαθέτουν το τεκμήριο της ευρείας εμπιστοσύνης και της υπεύθυνης και διαφανούς διαχείρισης.

 

Πίσω από τις επιταγές της τρόικα και του μνημονίου για τους αριθμούς, υπάρχουν άνθρωποι με ανάγκες, υπάρχουν άνθρωποι με προβλήματα, υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να επιβιώσουν. Η πολιτεία και η κοινωνία δεν μπορούν να παραμείνουν απαθείς και αδιάφοροι μπρος στην ανθρωπιστική κρίση.

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος δεν θα επιτρέψει την αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα της Υγείας η οποία επιχειρείται σήμερα, ούτε το κλείσιμο δημοσίων δομών Υγείας και καλεί τους γιατρούς όλης της χώρας να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, προκειμένου να διασφαλισθούν οι δημόσιες δομές Υγείας και η ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας για τον πληθυσμό της χώρας μας.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ