Eπιστολή ΠΙΣ προς τον Υπουργό Υγείας – Θέσεις του ΠΙΣ

 

                                                                                                                                Αθήνα 18.7.2013

Προς τον                                                                                                              ΑΠ:2393

Υπουργό Υγείας & Κοιν.Αλληλεγγύης

κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Αριστοτέλους 17

101 87 ΕΝΤΑΥΘΑ

 

 

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

Μετά τις συναντήσεις και τις επαφές σας με τους Ιατρικούς Φορείς της Χώρας, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ορισμένες κύριες θέσεις του ιατρικού κόσμου, μέσα από τις αποφάσεις των Γενικών μας Συνελεύσεων, τις οποίες και κατά την συνάντησή μας, αλλά και γραπτώς έχουμε καταθέσει.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στοχεύει και διεκδικεί ένα ολοκληρωμένο Δημόσιο Σύστημα Υγείας (Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας, Τριτοβάθμιας, Τεταρτοβάθμιας Περίθαλψης), το οποίο σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Σύστημα Υγείας, θα παρέχει ασφαλή και καθολική περίθαλψη στον πληθυσμό της  χώρας και αξιοπρεπή εργασία των λειτουργών της Υγείας.

Η ενίσχυση των Δημόσιων Δομών Υγείας σε κάθε επίπεδο είναι απαραίτητη, χωρίς όμως ταλαιπωρία, επιβαρύνσεις και κινδύνους για τους ασφαλισμένους.

Μονάδες Υγείας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης του ΕΟΠΥΥ, Αστικά Κέντρα Υγείας, Νοσοκομεία και Ειδικά Κέντρα Θεραπείας Χρονίων Πασχόντων και Αποκατάστασης, είναι απαραίτητα σε μία εποχή που η κοινωνική κρίση, οι ασφαλισμένοι και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας, έχουν προβλήματα όχι μόνο επιβίωσης, αλλά και αντιμετώπισης και μικρών ακόμη προβλημάτων υγείας.

Η Υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης της Πολιτείας με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους, με αξιοπρεπείς όρους αμοιβής και εργασίας των γιατρών, με δυνατότητα συμμετοχής όλων των γιατρών ελευθεροεπαγγελματιών της χώρας και χωρίς πρόσθετες επιβαρύνσεις για τους ασφαλισμένους, είναι όχι μόνο αιτούμενο, αλλά και κοινωνική ανάγκη.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει αντιταχθεί στην επιβάρυνση του κάθε ασθενή, με τα 5 ευρώ επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων.

Σκέψεις και προτάσεις για επιβολή συμμετοχής στους ασφαλισμένους και εκτός Νοσοκομείου για ιατρικές επισκέψεις και πράξεις μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Δημοσιεύματα στο διαδίκτυο, που περιήλθαν σε γνώση μας, με διαφήμιση για εξέταση ασφαλισμένων στα εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών και με αποζημίωση τα 5 ευρώ για υπηρεσίες υγείας σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, πρέπει να ελεγχθούν για την νομιμότητα, την ασφάλεια του συστήματος και της περίθαλψης, αλλά και του εξορθολογισμού των δαπανών υγείας.

Οι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται πολύ σήμερα για την υγεία τους και επιπλέον επιβαρύνσεις θα δημιουργήσουν κινδύνους, εγκατάλειψη της υγείας πολλών πολιτών και μακροχρόνια επιβάρυνση στο Σύστημα Υγείας, από νοσηλεία των ασφαλισμένων στα Νοσοκομεία.

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Η κοινωνία μας δοκιμάζεται σήμερα σκληρά. Πρέπει να αναλάβουμε όλοι δράσεις, ώστε να προσφέρουμε αξιοπρεπή περίθαλψη σε κάθε ασφαλισμένο και ευπρεπή λειτουργία σε κάθε γιατρό. Πρέπει να συνδράμουμε τους συμπολίτες μας στη κρίση που περνούν με κάθε τρόπο, να τους απαλλάξουμε από επιβαρύνσεις και συμμετοχές για την υγεία τους που τους οδηγούν σε εγκατάλειψή της, να πατάξουμε την παραοικονομία με τις προμήθειες, τα φακελάκια και τις κάθε είδους παράνομες παροχές, εάν θέλουμε να δημιουργήσουμε κράτος με χρηστή και έννομη διοίκηση.

Θα σταθούμε μπροστάρηδες και συνεργάτες σε πάταξη φαινομένων, διαφθοράς, απάτης και έκνομης συμπεριφοράς, από όπου και εάν προέρχονται, αλλά και θα σταθούμε απέναντι σε κάθε απόφαση της Πολιτείας που υποβαθμίζει, περιθωριοποιεί τον γιατρό και εξαθλιώνει τον πολίτη. Πρέπει επιτέλους να απαλλαγούμε από όλους εκείνους που αμαυρώνουν και δυσφημούν το ιατρικό λειτούργημα.

Η ηθική στην κοινωνική ζωή του τόπου, την οποία όλοι επικαλούμεθα, θα πρέπει να εμπεδωθεί, με ενέργειες και πράξεις και όχι με ευχολόγια, εξαγγελίες και ανέξοδες υποσχέσεις.

Η στενή συνεργασία σας με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, πιστεύουμε ότι μπορεί να οδηγήσει σε συνέργειες και δράσεις, που θα αντιμετωπίζουν σφαιρικά την περίθαλψη των ασφαλισμένων, την λειτουργία των γιατρών και τους κανόνες συμπεριφοράς όλων.

 

Για τον Π.Ι.Σ. (Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο)

 

Ο Πρόεδρος                            Ο Γεν. Γραμματέας

 

 

 

   Μ.ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ