Δελτίο τύπου Π.Ι.Σ. της 23.08.2013

Αθήνα, 23/8/2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την ανάκληση και της δεύτερης, διορθωτικής, Εγκυκλίου του ΕΟΠΥΥ με Α.Π.27361/22.8.2013, με την οποία αφαιρείται το δικαίωμα συνταγογράφησης του ιατρού για ασφαλισμένους του Οργανισμού, στην περίπτωση που αναγραφεί η εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο βιβλιάριο του ασθενούς, ζητεί ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εμμένει στην αρχική του θέση, καθώς θεωρεί ότι ουδεμία ουσιαστική διαφορά υπάρχει μεταξύ των δύο Εγκυκλίων που εκδόθηκαν, με διαφορά δύο ημερών, από τον ΕΟΠΥΥ. Η ιατρική ευθύνη εκχωρείται σε πρόσωπα αναρμόδια να λάβουν αποφάσεις για τη θεραπεία των ασθενών, με ό,τι αυτό σημαίνει για τη δημόσια υγεία. Η υποκρισία έχει και τα όριά της, απ’ όπου κι αν προέρχεται και οι αντιφατικές οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας και τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να τελειώσουν, γιατί είναι σε βάρος της υγείας των πολιτών.

 

Ως ιατροί δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να θυσιάσει έμμεσα ή άμεσα ανθρώπινες ζωές στο βωμό του Μνημονίου.

 

 Καλούμε τους ιατρούς – μέλη μας να συνεχίσουν να αναγράφουν παράλληλα με τη δραστική και την εμπορική ονομασία του φαρμάκου στο οποίο έχουν εμπιστοσύνη, τόσο στα σχόλια της συνταγής, όσο και στο βιβλιάριο του ασθενή.

Η συνιστώμενη αγωγή, όπως ο νόμος ορίζει, είναι έργο αποκλειστικά του ιατρού διότι οι ιατροί έχουν την αποκλειστική ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών. 

 

Για τον Π.Ι.Σ.

 

Ο Πρόεδρος                                                                       Ο Γεν. Γραμματέας

ΜΙΧΑΗΛ Π. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                         ΚΩΣΤΑΣ Ι. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ