ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ 1238 – περί εκδοσης συνταγών απο μη πιστοποιημένους γιατρούς ΕΟΠΥΥ

ΧΑΡΗΣ Τ. ΠΟΛΙΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΣΕ Α.Π., Σ.τ.Ε., Δρ. ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΑΝ. ΑΘΗΝΩΝ

ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ ΚΑΘ. ΙΑΤΡ. ΔΙΚΑΙΟΥ ΕΥΡ. ΠΑΝ. ΚΥΠΡΟΥ

ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΥ 15, 15451 Ν. ΨΥΧΙΚΟ, ΑΘΗΝΑ

ΤΗΛ.: (210) 6756732, FAX: (210) 6729207, e-mail: chpolitis@gmail.com

                            

 

                  

Αθήνα, 30.1.2014

 

ΓΝΜΔ 1238/30.1.2014

ΣΧΕΤ.  Το με αρ. πρωτ. ____________ έγγραφο ΠΙΣ.

Το με αρ. πρωτ. ____________, (ΑΠ ΠΙΣ____________), έγγραφο Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων.

 

ΕΡΩΤΗΜΑ:

         

Ο ΠΙΣ με το υπ’ αρ. πρωτ. ____________έγγραφό του, μας διαβιβάζει έγγραφο του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων με αρ. πρωτ. ____________, (ΑΠ ΠΙΣ: ____________), και παρακαλεί για τη γνωμοδότησή μας:

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ιωαννίνων ερωτά τα εξής:

Με αφορμή παράπονο πιστοποιημένοι, μη συμβεβλημένων ιατρών στον ΕΟΠΥΥ, για την μη αποδοχή δίμηνων και τρίμηνων συνταγών τους από φαρμακοποιούς της πόλης των Ιωαννίνων, θα ήθελα να σας θέσω το εξής ερώτημα:

Υπάρχει Νομοθέτημα, Υπουργική απόφαση, Εγκύκλιος ή οδηγία, η οποία να απαγορεύει σε πιστοποιημένους μη συμβεβλημένους ιατρούς την συνταγογράφηση φαρμάκων με την μορφή δίμηνων ή τρίμηνων συνταγών;

Παρακαλώ να μας ενημερώσετε για οποιαδήποτε αλληλογραφία έχετε σχετικά με το πρόβλημα που ανέκυψε, ώστε να τη γνωστοποιήσουμε στα Μέλη μας το ταχύτερο.

 

ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ-ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:

 

Ως αρχή τίθεται ότι οι γιατροί πρέπει να εξετάζουν τον ασφαλισμένο πριν χορηγήσουν τη συνταγή και να συνταγογραφούν ιδιοσκευάσματα φαρμακευτικής δράσης σχετικής με την νόσο και μόνο για νοσήματα της ειδικότητάς τους.

Στους ασφαλισμένους όμως που ακολουθούν σταθερή επαναλαμβανόμενη φαρμακευτική αγωγή για τη  θεραπεία χρόνιων παθήσεων, οι ιατροί έχουν τη δυνατότητα να χορηγούν «επαναλαμβανόμενη συνταγή»  τρίμηνης διάρκειας και μόνο για παθήσεις της ειδικότητας τους, κατ` εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 2 παρ. ι Π.Δ. 121/2008, όπως ισχύει, καθώς και συνταγές δίμηνης διάρκειας, ενημερώνοντας σχετικά το  βιβλιάριο υγείας του ασφαλισμένου, όπου αυτό προβλέπεται.  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ