ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ

 


 Αθήνα, 9 Ιουλίου 2014


 


Δελτίο Τύπου


 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ


Η κάλυψη των κενών θέσεων στις μονάδες του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), η εξόφληση των εφημεριών των γιατρών του ΕΣΥ και η αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας, είναι ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν την Τρίτη, 8 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχάλης Βλασταράκος με τον Υπουργό Υγείας κ. Μάκη Βορίδη.


Ειδικότερα:


         Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ παρέδωσε στον Υπουργό Υγείας την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτή εγκρίθηκε από την Γενική Συνέλευση της 3ης Μαΐου 2014 για την Κωδικοποίηση και Αναμόρφωση της Ιατρικής Νομοθεσίας. Ζητήθηκε από τον Υπουργό η προώθησή του στη Βουλή για Νομοθετική Ρύθμιση. Η απάντηση του Υπουργού κ. Βορίδη ήταν θετική.


         Ο κ. Μ. Βλασταράκος ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας τη  λήψη αποφάσεων για την τακτοποίηση μεγάλων εκκρεμοτήτων που αφορούν τις Υπουργικές Αποφάσεις για τη χορήγηση της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος και τίτλου ειδικότητας από τον Π.Ι.Σ., την άμεση κάλυψη των κενών θέσεων στις μονάδες του ΠΕΔΥ, την άμεση ένταξη των ιατρών του ΠΕΔΥ σε βαθμούς ανάλογα και με το επιστημονικό βαθμολόγιο που έχει προωθηθεί με το Π.Δ. 166/2009 για την ΠΦΥ και τη λειτουργία τους με ωράρια, όπως ισχύει και με τους ιατρούς του ΕΣΥ.


         Για τους γιατρούς των Νοσοκομείων του ΕΣΥ ζητήθηκε η εξόφληση των εφημεριών, η ασφαλής εφημέρευση, η μονιμοποίηση των επί θητεία ιατρών και η πρόσληψη των 1.000 ιατρών του ΕΣΥ που έχουν επιλεγεί από τα αρμόδια όργανα κρίσεως και επιλογής.


         Για τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Βλασταράκος εξέφρασε την ανάγκη θεσμοθέτησης της  Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης με τον Π.Ι.Σ. και τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και της ελεύθερης πρόσβασης όλων των ιατρών – και δη των νέων – για τη σύναψη συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης, ζήτησε την τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων σχετικά με τις διαγνωστικές εξετάσεις και την άμεση εξόφληση των οφειλομένων του 2011 και παλαιοτέρων, μέσα και από τη δημιουργία μικτής επιτροπής με τη συμμετοχή του Π.Ι.Σ για την επίσπευση των διαδικασιών.


         Ζητήθηκε Νομοθετική ρύθμιση για την εξαίρεση των παλαιών ιατρείων και εργαστηρίων που λειτουργούν προ της εφαρμογής του Π.Δ. 84/2011.


Ο Υπουργός υπεσχέθη ότι θα προχωρήσει στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την προώθηση των θεμάτων.


 


Ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε επίσης τον Υπουργό Υγείας κ. Μ. Βορίδη και για τα σοβαρά προβλήματα που διαπίστωσε κλιμάκιο του Π.Ι.Σ. κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις Μονάδες Υγείας της Θράκης. Ο Πρόεδρος του ΠΙΣ μετέφερε στον Υπουργό Υγείας βασικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας που αφορά στην αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, για λόγους Κοινωνικούς και Εθνικούς.


 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.