Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ

 





 


 Αθήνα, 14 Ιουλίου 2014


 


Δελτίο Τύπου


Π.Ι. Σ.: Συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας


για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ


 


Στα προβλήματα των νοσοκομείων, αρμοδιότητα την οποία αναλαμβάνει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, επικεντρώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 11 Ιουλίου η συζήτηση κατά την διάρκεια της συνάντησης του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, κ. Μιχάλη Βλασταράκου και των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου με τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο.


Η υποστελέχωση των Νοσοκομείων, με την έλλειψη ιατρών πολλών ειδικοτήτων, η μείωση των ειδικευομένων ιατρών, η επικίνδυνη μείωση της λίστας αναμονής για αρκετές ειδικότητες αιχμής, η έλλειψη νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού, τα κενά στην προμήθεια υλικών για τα Νοσοκομεία και η έλλειψη ολοκληρωμένου διπλογραφικού μηχανογραφικού συστήματος  στα Νοσοκομεία είναι μερικά από τα διογκούμενα προβλήματα τα οποία σοβούν στην νοσοκομειακή περίθαλψη στη χώρα μας, τα οποία έθεσαν κατά προτεραιότητα στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου.


Η αντιπροσωπεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου ζήτησε από τον κ. Λεωνίδα Γρηγοράκο:


Άμεση πλήρωση των κενών μονίμων θέσεων ιατρών του Ε.Σ.Υ., με τον διορισμό των 1.000 και πλέον ιατρών, οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεως και Επιλογής (Σ.Κ.Ε.ΙΟΠ.Ν.Ι)


– Εξόφληση των δεδουλευμένων εφημεριών του ιατρικού προσωπικού, που σημειώνουν παρατεταμένη καθυστέρηση


– Μονιμοποίηση των επί θητεία ιατρών, σύμφωνα και με τον Νόμο 3754/2008


– Τακτοποίηση του εφημεριακού συστήματος, βάσει των αποφάσεων και των εισηγήσεων των Νοσοκομειακών Οργανώσεων (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ, κλπ)


– Πλήρωση των κενών θέσεων των Αγροτικών Ιατρείων, διαμέσου της παροχής κινήτρων


– Άμεση στελέχωση των 200 κλειστών κλινών Εντατικής Θεραπείας


– Ενδυνάμωση του ΕΚΑΒ


Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας συζήτησε τα προβλήματα, με διάθεση αναζήτησης λύσεων, και υπεσχέθη την άμεση προώθηση τροπολογιών στην Βουλή για την μονιμοποίηση των επί θητεία ιατρών, σύμφωνα με  το Νόμο 3754/2008, και την εξόφληση των εφημεριών των Νοσοκομειακών ιατρών, καθώς και των υπερωριών του λοιπού προσωπικού, με την μεταφορά των ανάλογων κωδικών δαπανών σε ΚΑΕ του Υπουργείου Υγείας, καθώς και διαμέσου πληρωμών από την ΕΑΠ, με παράκαμψη των διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων.


Ο κ. Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ενημέρωσε για την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην κυβέρνηση την πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων, μέσα από την ολοκλήρωση της λίστας όλων των ιατρών οι οποίοι έχουν επιλεγεί από τα Συμβούλια Κρίσεων, καθώς και την παροχή κινήτρων, βάσει των εισηγήσεων του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου για τη στελέχωση των άγονων ειδικοτήτων.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εκφράζει την ελπίδα του ότι, για το καλό όχι μόνον του ιατρικού σώματος, αλλά του κοινωνικού συνόλου, οι λύσεις οι οποίες θα προωθηθούν θα στηρίζονται στον διάλογο και στην κοινή συναίνεση, προκειμένου τα αποτελέσματα να είναι θετικά.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, μέσα από το θεσμικό του ρόλο, θα συνεργαστεί, όπως πάντα, με καλή διάθεση, προκειμένου ελλείψεις, δυσλειτουργίες, προβλήματα και κενά να αντιμετωπιστούν με το καλύτερο δυνατό τρόπο.


 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.