ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ – Διαπίστωσαν τις σοβαρές ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων του Νομού

                                     


                                                                                                         Αθήνα, 2 Ιουνίου 2015


 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Β’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΣΤΗΝ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ


Διαπίστωσαν τις σοβαρές ελλείψεις των υγειονομικών μονάδων του Νομού


 


Τις Υγειονομικές Μονάδες της Κεφαλονιάς επισκέφθηκαν ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος και ο Β΄ Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος νησιωτικής πολιτικής για την υγεία του Π.Ι.Σ. κ. Κων. Κουτσόπουλος,  προσκεκλημένοι της Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας κ. Σοφίας Ζαφειράτου, προκειμένου να συζητήσουν εκ του σύνεγγυς τα προβλήματα της περίθαλψης των κατοίκων του νησιού.


 


Το βράδυ της Παρασκευής, 29 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. απεύθυνε χαιρετισμό στην 13η Επιστημονική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κεφαλονιά με θέμα «Σύγχρονες απόψεις στα μεταβολικά νοσήματα», προσκεκλημένος του Προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Δρ. Ανδρέα Μελιδώνη, Συντονιστή Δ/ντή Α΄ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου Γ.Ν. Πειραιά «Τζάνειο».


 


Το Σάββατο, 30 Μαΐου, οι κ.κ. Βλασταράκος και Κουτσόπουλος, μαζί με την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας κ. Ζαφειράτου, τον Αντιπρόεδρο κ. Φώτη Αυγουστάτο και τη Γενική Γραμματέα κ. Μαρία Κομποθέκρα-Κοτσόρου, επισκέφθηκαν το Δημαρχείο Αργοστολίου, όπου ο Αντιδήμαρχος του Δήμου της Κεφαλονιάς κ. Ευάγγελος Κεκάτος έθεσε τα υγειονομικά προβλήματα που απασχολούν το Νομό (Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Ιδιωτικά Ιατρεία, Ιδιωτικές δομές, κ.λπ.) και απένειμε στον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. τιμητική πλακέτα του Δήμου της Κεφαλονιάς, τιμώντας στο πρόσωπό του όλον τον ιατρικό κόσμο για τη προσφορά και τα ερείσματα αλληλεγγύης που παρέχει στη κοινωνία.


 


Ακολούθως, μαζί με τον Διοικητή των νοσοκομείων Αργοστολίου και Ληξουρίου κ. Παναγιώτη Ζαφειρόπουλο, επισκέφθηκαν το Γ.Ν. – Κ.Υ. του Ληξουρίου «ΜΑΝΤΖΑΒΙΝΑΤΕΙΟ» και συζήτησαν με τους ιατρούς και το προσωπικό για τη λειτουργία του Νοσοκομείου, τις ελλείψεις και το ρόλο του ως συνδεδεμένου με το Νομαρχιακό Νοσοκομείο του Αργοστολίου.


 


Στη συνέχεια, μετέβησαν στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου όπου μετείχαν σε Γενική Συνέλευση ιατρών, μαζί με το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου και συζήτησαν όλα τα προβλήματα που απασχολούν τους ιατρούς και τη περίθαλψη.


 


Ακολούθησε επίσκεψη σε όλους τους χώρους του Νοσοκομείου, του οποίου η επισκεψιμότητα και η πληρότητα είναι μεγάλη, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, λόγω της αυξημένης τουριστικής κίνησης.


 


Ενεχείρησαν στον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. απόφαση της συνεδρίασης του Επιστημονικού Συμβουλίου, όσον αφορά τη στελέχωση των τμημάτων σε ανθρώπινο δυναμικό, εκ των οποίων συνάγονται τα κάτωθι:


 


      ΗΗ    Η λειτουργία του Παθολογικού Τμήματος είναι οριακή. Οι ανάγκες καλύπτονται από έναν επιμελητή Β και μία αποσπασμένη ιατρό από το Κέντρο Υγείας Ιθάκης, λόγω συνταξιοδότησης και αποχώρησης για διαφόρους λόγους των τριών εκ των τεσσάρων παθολόγων.


      Εκκρεμεί ο διορισμός ενός αναισθησιολόγου.


      Δεν λειτουργούν, λόγω ελλιπούς στελέχωσης, τέσσερις κλίνες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες υπάρχουν με πλήρη υποδομή σε καινούργια πτέρυγα που έχει δημιουργηθεί μετά από δωρεά.


      Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης μόνιμης θέσης επιμελητή Β, καρδιολόγου καθώς και ανάκλησης της κατάργησης της τρίτης θέσης νεφρολόγου, στην οποία μπορεί να διορισθεί επικουρικός νεφρολόγος μέχρι την πλήρωση της θέσης από μόνιμο ιατρό.


      Η λειτουργία της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, δυναμικότητας 20 κλινών, γίνεται σε δύο βάρδιες και οι απαιτήσεις είναι υψηλότερες, λόγω των αυξημένων αναγκών ειδικά τη θερινή περίοδο. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη μονάδα χρόνιας αιμοκάθαρσης.


      Χρειάζεται άμεση κάλυψη του Παιδιατρικού Τμήματος από επικουρικό παιδίατρο, προκήρυξη της κενής θέσης του παιδιάτρου και πρόσληψη παραϊατρικού προσωπικού στις κενές θέσεις (τουλάχιστον 3 άτομα).


      Η αιμοδοσία χρειάζεται ενίσχυση με προκήρυξη θέσης βιοπαθολογίας ή αιματολογίας και επανασύσταση Β΄ θέσης ιατρού αιμοδοσίας.


      Χρειάζεται άμεση προκήρυξη θέσης βιοπαθολόγου και πρόσληψη βιοχημικού και παραϊατρικού προσωπικού για την κάλυψη επειγουσών αναγκών του τμήματος.


      Το Μαιευτικό Τμήμα χρειάζεται ενίσχυση με κάλυψη θέσεων Μαιευτικής Τ.Ε. 


      Για το δερματολογικό, είναι απαραίτητη η επανασύσταση θέσης δερματολόγου. 


      Στο φαρμακείο πρέπει να καλυφθεί η κενή οργανική θέση φαρμακοποιού.


      Στο φυσικοθεραπευτήριο απαιτούνται δύο νέες θέσεις φυσικοθεραπευτών.


      Το νοσηλευτικό προσωπικό ανέρχεται στο 1/3 των μονίμων και  χρειάζεται άμεση πρόσληψη τουλάχιστον επικουρικού νοσηλευτικού προσωπικού και προκήρυξη μονίμων θέσεων.


      Απαιτείται κάλυψη των κενών ιατρικών θέσεων παραϊατρικού προσωπικού για τις ανάγκες υγείας των ασθενών.


      Για τα ΤΕΠ, καθίσταται άκρως απαραίτητη η στελέχωση του τμήματος επειγόντων περιστατικών, όπως προβλέπεται σε αντίστοιχη Υπουργική Απόφαση.


 


Έγινε επικύρωση της ομόφωνης απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση των Ιατρών, που προγραμματισμένα συγκλήθηκε στο χώρο του Νοσοκομείου, με την παρουσία του Προέδρου του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκου και του Β΄ Αντιπροέδρου κ. Κων. Κουτσόπουλου, για την προσωρινή μετακίνηση, ενός εκ των τριών παθολόγων από το συνδεδεμένο Γ.Ν.-Κ.Υ. «Μαντζαβινάτειο» Ληξουρίου, προς το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Αργοστολίου, προκειμένου να μη μείνει ακέφαλο το τμήμα, επαναφορά της Γενικής Ιατρού του Κέντρου Υγείας Ιθάκης, στη θέση της, προκειμένου να μην αποδυναμωθεί το τμήμα ακόμη περισσότερο την τωρινή τουριστική περίοδο, καθώς και  μετακίνηση ενός Γενικού Ιατρού από το Κ.Υ. της Σάμης προς ενίσχυση των παθολογικών κλινικών των δύο αυτών Νοσοκομείων.


 


Ακολούθως εδόθη Συνέντευξη Τύπου από τον Πρόεδρο του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκο, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας κ. Σ. Ζαφειράτου και τον Αντιδήμαρχο Υγείας της Νήσου κ. Ευάγγελο Κεκάτο.


 


 


 


Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκος ευχαρίστησε όλους τους ιατρούς για τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλουν για να κρατήσουν όρθιο το Σύστημα Υγείας, παρά τις ελλείψεις και την εξουθένωση, σωματική, ψυχική και υλική και τόνισε όλοι οι ιατροί να παραμείνουν άξιοι του όρκου και της αποστολής τους, ενισχύοντας την Ιπποκρατική ιδέα και στηρίζοντας την κοινωνία να ξεπεράσει την κρίση.


 


Συνέστησε σε όλους τους ιατρούς να μείνουν μακριά από αγκυλώσεις του παρελθόντος, διότι οι ανάγκες είναι πολλές, η χώρα περνά μεγάλη κρίση και οι πολίτες έχουν ανάγκη των σημαντικών υπηρεσιών τους.


 


Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. επισκέφθηκε επίσης τα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας, συζήτησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο οι κάτοικοι όσο και οι υγειονομικοί του Νομού (Κεφαλονιά, Ιθάκη) και τους διαβεβαίωσε ότι θα τα μεταφέρει προς την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προκειμένου να προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες.


 


Την Κυριακή, 31 Μαΐου, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μ. Βλασταράκος, μαζί με τον Β ΄ Αντιπρόεδρο κ. Κων. Κουτσόπουλο, την Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Κεφαλληνίας κυρία Σ. Ζαφειράτου  και  μέλη του Δ.Σ. επεσκέφθησαν το Κέντρο Υγείας Σάμης, όπου διαπίστωσαν την υποδειγματική λειτουργία του. Συνεχάρησαν τον Διευθυντή και το προσωπικό για την προσπάθεια που καταβάλλουν και την περίθαλψη που προσφέρουν στον πληθυσμό της περιοχής.


 


Θέλουμε να πιστεύουμε ότι ξεπερνώντας την κρίση που βιώνουμε, η Πολιτεία θα δράσει εγκαίρως, προκειμένου να αναταχθεί η υγειονομική και η ανθρωπιστική κρίση που βιώνουμε, αλλά και να ενισχύσουμε περαιτέρω την επισκεψιμότητα στην Ελλάδα με την επαρκή στελέχωση των δομών υγείας των νησιωτικών και άλλων περιοχών, προκειμένου οι θαυμαστές της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και του ωραίου κλίματος της Ελλάδος, να έχουν την αναγκαία υγειονομική κάλυψη, όταν και εφόσον τη χρειαστούν.


 


 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ