Επίσπευση των πληρωμών των παρόχων ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ από τον ΕΟΠΥΥ

                                                                                                Αθήνα 15.9.2016

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επίσπευση των πληρωμών των παρόχων ζήτησε ο Πρόεδρος του ΠΙΣ

από τον ΕΟΠΥΥ

 

Να επισπεύσει ο ΕΟΠΥΥ τις πληρωμές των συμβεβλημένων ιατρών και των λοιπών παρόχων υπηρεσιών υγείας, ζήτησε εκ νέου ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) κ. Μιχαήλ Βλασταράκος από τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Σωτήρη Μπερσίμη.

 

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΟΠΥΥ, την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ επεσήμανε την μεγάλη καθυστέρηση στη πληρωμή-αποζημίωση των συμβεβλημένων ιατρών του ΕΟΠΥΥ, αλλά και των λοιπών παρόχων υγείας. Παρά την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ, η ενημέρωση που είχε ο ΠΙΣ από τους παρόχους υπηρεσιών υγείας ήταν ότι πολύ μικρός αριθμός συμβεβλημένων πληρώθηκε για τον μήνα Μάρτιο. Ο ΠΙΣ γνωρίζει ότι υπάρχουν τεχνικά και άλλα προβλήματα που καθυστερούν σε μεγάλο βαθμό τις πληρωμές, πλην όμως θεωρεί και επιμένει σε αυτό ότι ο ΕΟΠΥΥ πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην καταβολή – και όχι μόνον οριστικοποίηση – των πληρωμών του Απριλίου, αλλά και στην επίσπευση των πληρωμών των υπολοίπων μηνών διότι οι πάροχοι υπηρεσιών υγείας στο σύνολό τους (ιατροί εργαστήρια, κλινικές, διαγνωστικά κέντρα κ.λπ.) βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ειδικά αυτή την περίοδο που καλούνται να καταβάλουν υπέρογκους φόρους (φορολογία εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, κ.λπ.).

 

 

 

 

 

Βάζουν λουκέτο ιατρεία και εργαστήρια

Η αδυναμία πολλών παρόχων υπηρεσιών υγείας να διαχειριστούν την καθημερινότητα είναι πλέον εμφανής. Πολλά μικρά ιατρεία και εργαστήρια κλείνουν συνεχώς. Η κατάσταση αυτή έχει αντίκτυπο και στα οικονομικά του κράτους και στο ασφαλιστικό σύστημα. Πολλοί δε ιατροί σκέφτονται πλέον σοβαρά να εγκαταλείψουν τη χώρα.

 

Συμβάσεις και είσπραξη ασφαλιστικών εισφορών

Δύο ακόμη πολύ σημαντικά θέματα έθεσε στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχαήλ Βλασταράκος.

 

Το ένα αφορά τη σύναψη συμβάσεων του Οργανισμού με παρόχους υπηρεσιών υγείας, καθώς οι καθυστερήσεις που παρατηρούνται και σε αυτό το ζήτημα οδηγούν τους νέους ιατρούς στο δρόμο της μετανάστευσης ή της υπαλληλοποίησης.

 

Το δεύτερο ζήτημα αφορά την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ υγείας από τον ΕΟΠΥΥ. Ο Οργανισμός δεν εισπράττει αυτά τα χρήματα, παρότι υπάρχει σχετικός Νόμος, με αποτέλεσμα τα Ασφαλιστικά Ταμεία να χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ περίπου 2,3 δισ. ευρώ και ο ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας 1,7 δισ. ευρώ.

 

Εάν τα ασφαλιστικά ταμεία είχαν αποπληρώσει τις υποχρεώσεις τους προς τον ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα είχε εκπληρώσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του προς τους παρόχους υγείας.

 

 

 

 

 

 

Οι δε ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ έως το 2013, οι οποίες δεν ενταλματοποιήθηκαν και επέστρεψαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέρχονται περίπου στα 450 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να αποδοθούν στους

παρόχους υπηρεσιών υγείας, είτε μέσα από Νομοθετική Ρύθμιση, είτε μέσα από τον Τακτικό Προϋπολογισμό με έκτακτη επιχορήγηση.

 

Υπενθυμίζεται ότι η αγωγή του ΠΙΣ για την καταβολή των ληξιπρόθεσμων έχει προσδιοριστεί για τις αρχές Νοεμβρίου (μετά τις αναβολές λόγω της αποχής των δικηγόρων).

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, η υπομονή των οποίων έχει φθάσει κυριολεκτικά στα όριά της, σε ενότητα και συμπόρευση, προς όφελος τόσο των ιδίων όσο και των πολιτών. Το Προεδρείο του ΠΙΣ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ προκειμένου να βρεθούν λύσεις στα σοβαρά προβλήματα.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ