Ο ΠΙΣ στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων για σύσταση ΕΟΔΥ

11/10/2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας, Δρ Γιώργος Ελευθερίου και ο Β ́ Αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης.
O Γενικός Γραμματέας του ΠΙΣ, Δρ Γιώργος Ελευθερίου

Τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο εκπροσώπησαν το απόγευμα της Πέμπτης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας, Δρ Γιώργος Ελευθερίου και ο Β ́ Αντιπρόεδρος Παύλος Καψαμπέλης.

Σχολιάζοντας τα άρθρα του νομοσχεδίου με τίτλο «Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Ρυθμίσεις για τα προϊόντα καπνού και άλλες διατάξεις του Υπουργείου Υγείας» που αφορούν στον ΕΟΔΥ, τον ΕΟΠΥΥ και τον αντικαπνιστικό νόμο, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι είναι, σε γενικές γραμμές, στη σωστή κατεύθυνση.

Παρά ταύτα υπάρχει ανάγκη να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις:

– Η σύνθεση του ΔΣ του ΕΟΔΥ θα έπρεπε να προβλέπει τη συμμετοχή του ΠΙΣ όπως και του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, καθώς ο δημόσιος τομέας συμμετέχει μέσω του ΥΥΚΑ.

-Δεδομένου ότι τόσο ο Πρόεδρος όσο και οι Αντιπρόεδροι μπορεί να μην έχουν εμπειρία ως μαχόμενοι ιατροί ή να μην είναι καν ιατροί, ο Δρ Ελευθερίου πρότεινε κατ’ αντιστοιχία των όσων ίσχυαν και για το ΚΕΕΛΠΝΟ, ένα μέλος του ΔΣ να ορίζεται από τον ΠΙΣ προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή των ιατρών.

– Η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για μετατροπή των εργασιακών σχέσεων των υπηρετούντων ιατρών σε «πλήρη και αποκλειστική απασχόληση», βρίσκει αντίθετο τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, καθώς όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής από τον Γενικό Γραμματέα κ. Γ. Ελευθερίου: «εκτιμούμε ότι θα υπάρξει κύμα φυγής συναδέλφων. Πέραν αυτού τη θεωρούμε και άσκοπη καθώς δεν προκύπτει κανένα απολύτως θέμα σύγκρουσης συμφερόντων, για αυτό ακριβώς το θέμα έχουμε αποστείλει επιστολή προς τον υπουργό Υγείας την οποία και καταθέσαμε στην επιτροπή».

Για τον αντικαπνιστικό νόμο

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τάχθηκε στο πλευρό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την πλήρη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Γι ́ αυτό άλλωστε και ο ΠΙΣ ήταν ο πρώτος που χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να εφαρμοσθεί πλήρως ο αντικαπνιστικός νόμος, αλλά και την εκστρατεία που ξεκίνησε ο υπουργός Υγείας.

«Συντασσόμαστε μαζί σας σε ένα απλό θέμα που έχει λάβει τεράστιες κοινωνικές προεκτάσεις, εξαιτίας της αδιαφορίας αν όχι υπονόμευσης της κείμενης νομοθεσίας από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας» ανέφεραν τα μέλη του Προεδρείου του ΠΙΣ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Εκκαθαρίσεις ΕΦΚΑ

Η θέση του ΠΙΣ εκφράστηκε ξεκάθαρα για τα προβλήματα των ιατρών με τις εκκαθαρίσεις του ΕΦΚΑ. «Η λειτουργία του ΕΦΚΑ στον συγκεκριμένο τομέα εκκαθάρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει αποτύχει παταγωδώς και αποτελεί όνειδος για τον δημόσιο τομέα» επισήμαναν ο Γ.Γ. του ΠΙΣ κ.Γιώργος Ελευθερίου και ο Β ́ Αντιπρόεδρος κ.Π.Καψαμπέλης. Εξάλλου όπως έχει αναδείξει ο ΠΙΣ, εκατοντάδες γιατροί σε όλη τη χώρα κλήθηκαν να καταβάλλουν υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές, εξαιτίας λαθών στις εκκαθαρίσεις από τον ΕΦΚΑ.

Ο ΠΙΣ αναμένει να υπάρξουν διοικητικές κυρώσεις για την αναστάτωση, αλλά και για την επιβάρυνση που προκλήθηκε στους ιατρούς.

ΕΟΠΥΥ και τόκοι υπερημερίας

Τέλος, οι κκ Ελευθερίου και Καψαμπέλης μετέφεραν την θέση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ο οποίος διαφωνεί με την απαίτηση για υποβολή υπεύθυνης δήλωσης εκ μέρους του δικαιούχου – παρόχου στον ΕΟΠΥΥ, στην οποία ρητά αναφέρεται ότι αποδέχεται τη ρύθμιση αυτή και παραιτείται από οποιαδήποτε άλλη αξίωση και ένδικο μέσο, συμπεριλαμβανομένων και των τόκων υπερημερίας (άρθρο 27).

«Τίθεται θέμα αρχής ως προς τους τόκους υπερημερίας. Γιατί το Δημόσιο επιβάλει τόκους και προσαυξήσεις στις οφειλές ιδιωτών και απαιτεί ταυτόχρονα από τους διοικούμενους να το δανείζουν άτοκα;» σημείωσαν τα μέλη του Προεδρείου του ΠΙΣ, ενώ πρότειναν «τη διαγραφή της απαίτησης για παραίτηση από τους τόκους».

Τα ΤΕΠ

Όσον αφορά στη λειτουργεία των ΤΕΠ και την αναπομπή 208 κρίσεων ιατρών, ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι η τήρηση της νομιμότητας και της αξιοκρατίας αποτελεί απαράβατο όρο για την ενίσχυση του ΕΣΥ. Καλεί το Υπουργείο Υγείας αφού προβεί στους απαραίτητους ελέγχους νομιμότητας, να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των ΤΕΠ με τις προσλήψεις των απαραίτητων ιατρών.

Γραφείο Τύπου του ΠΙΣ