Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας: Δομές προσφύγων και μεταναστών, αεροδιακομιδές από τα νησιά

Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας, Υφυπ. Υγείας, Γεν. Γραμματέα Δημ. Υγείας & ΕΟΔΥ: Δομές προσφύγων και μεταναστών, αεροδιακομιδές από τα νησιά και σύσταση για απαραίτητα μέτρα προστασίας προς τα ΜΜΕ

Αθήνα 17.3.2020

ΑΠ: 5109

Προς τον                                                                                                             

Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

Υφυπουργό Υγείας κ. Β. Κοντοζαμάνη

Γραμματέα Δημόσιας Υγείας κ. Π. Πρεζεράκο

ΕΟΔΥ

Κοινοποίηση

Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αισθανόμαστε ότι, για τη συμπλήρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας είναι αναγκαίο οι δομές και οι καταυλισμοί που φιλοξενούν πρόσφυγες και μετανάστες, να θεωρηθούν ως μία κατοικία και όλοι οι συγκατοικούντες εντός, ως κάτοικοι της ιδίας οικίας.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να λειτουργούν κλειστές,  για τη προφύλαξη τόσο των προσφύγων και μεταναστών, όσο και του κοινωνικού συνόλου ευρύτερα.

Σχετικά με τις αεροδιακομιδές από τη νησιωτική χώρα και επειδή αυτές σε πιθανά κρούσματα του ιού, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τα πληρώματα που τις διενεργούν, ζητούμε να υπάρξουν σαφείς κλινικές οδηγίες-κριτήρια, προς όλους όσους ασκούν ιατρική σε νησί, ώστε οι διακομιδές ασθενών να γίνονται έγκαιρα και μόνο με πλωτά μέσα.

Τέλος, παρακαλούμε να υπάρξει σύσταση προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας, από τα εξωτερικά τους συνεργεία και τους ρεπόρτερ, οι οποίοι θα πρέπει να θεωρούνται υψηλού κινδύνου, λόγω της φύσεως της εργασίας τους. Επίσης υπάρχει ανάγκη οδηγιών για την απολύμανση των τηλεοπτικών στούντιο, στα οποία συχνά οι συνθήκες εξαερισμού, είναι πλημμελείς.

Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας.

Για τον Π.Ι.Σ.

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γεν.Γραμματέας

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                   Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου          Πλαστικός Χειρουργός                                    Αγγειοχειρουργός