Π.Ι.Σ. προς Υπ. Υγείας: Εκκρεμότητες του Υπ. Υγείας σε ζητήματα που έχουν τεθεί από τον ΠΙΣ

                                                                                                                                              Αθήνα, 20.3.2023

Προς                                                                                                                                      ΑΠ: 852

τον Υπουργό Υγείας κ. Αθ. Πλεύρη

την Αν. Υπουργό Υγείας κα  Ασ. Γκάγκα

Θέμα: Εκκρεμότητες του Υπουργείου Υγείας σε ζητήματα που έχουν τεθεί από τον ΠΙΣ

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμη κυρία Αν.Υπουργέ,

Σας παραθέτουμε δύο θέματα που μας έχουν απασχολήσει το τελευταίο διάστημα, τα οποία  λόγω των επικείμενων εκλογών παρακαλούμε να δρομολογήσετε προς επίλυση.

1.- Κίνητρο προσέλκυσης και παραμονής σε προβληματικές και άγονες περιοχές σε ειδικευμένους ιατρούς και οδοντίατρους του Ε.Σ.Υ.

Η διάταξη που ψηφίστηκε στο άρθρο 54Ε του νόμου 4999/18 προβλέπει έκδοση ΚΥΑ, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί το εν λόγω επίδομα σε σημερινές τιμές, ώστε να πάψει η καταβολή του έως τώρα εξευτελιστικού ποσού. Για το συγκεκριμένο ζήτημα σας έχουμε αποστείλει εμπεριστατωμένο έγγραφο, ζητώντας την άμεση έκδοση της επίμαχης ΚΥΑ πριν την προκήρυξη  των εκλογών.

2.- Πιστοποιητικά γιατρών που εξειδικεύτηκαν σε Εντατική Θεραπεία και Επειγοντολογία.

Έχει τεθεί ως αναγκαία προϋπόθεση αναβάθμισης των γιατρών που υπηρετούν σε ΜΕΘ και ΤΕΠ η προσκόμιση πιστοποιητικού εξειδίκευσης. Εντούτοις η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας κωλυσιεργεί στην έκδοση πιστοποιητικών, με αποτέλεσμα οι ενδιαφερόμενοι γιατροί να κινδυνεύουν να χάσουν την αναβάθμισή τους για ένα εξάμηνο. Παρά τα επανειλημμένα έγγραφα που αποστείλαμε στην προϊσταμένη της αρμόδιας Διεύθυνσης κ. Νικήτα, δεν έχουμε λάβει απάντηση.

Τέλος, οφείλουμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για τη δυνατότητα εκπροσώπησης των Ιατρικών Συλλόγων στα Διοικητικά Συμβούλια όλων των Νοσοκομείων της χώρας, όπως αυτή νομοθετήθηκε μέσω του άρθρου 52 του νόμου 5027/23, ευελπιστώντας πως αυτή θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή.

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση.

Με εκτίμηση,

ΠΡΟΣΦΑΤΑ