ΕΟΠΥΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ

ΕΟΠΥΥ, ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΛΧΗΜΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΟΙΚΕΣΙΑ


Βρισκόμαστε εν μέσω της εξελισσόμενης μεγάλης ιατρικής κινητοποίησης για τις οφειλές του ΟΠΑΔ και τον ΕΟΠΥΥ. Η κινητοποίηση γίνεται μετά από απόφαση της ΓΣ του ΠΙΣ.


Στη διάρκεια της κινητοποίησης, που γενικά μπορεί να χαρακτηριστεί πετυχημένη αναδείχτηκαν προβλήματα και δυσκολίες. Πρώτο και βασικό πρόβλημα η συσσωρευμένη αμφιβολία του ιατρικού σώματος για την αξιοπιστία και την αποτελεσματικότητα των διοικήσεων του ΠΙΣ και των ιατρικών συλλόγων. Σημαντικό πρόβλημα και εμπόδιο στην ενωτική αποτελεσματική δράση των συναδέλφων η προσπάθεια προσωπικής , μικροπαραταξιακής προβολής και σφετερισμού του αγώνα όλων των συναδέλφων και των ιατρικών συλλόγων της χώρας από συγκεκριμένους προέδρους μεγάλων ιατρικών συλλόγων.


Συνεχής όμως κίνδυνος και εμπόδιο στους αγώνες μας ήταν και είναι η κρυφή η φανερή λογική να τα βρούμε εντός των ορίων της μνημονιακής πολιτικής καταστροφικού περιορισμού των δαπανών υγείας και να αρκεστούμε στο «μοίρασμα» των χρημάτων που «υπάρχουν» με τελικό αποτέλεσμα την υποβάθμιση των γιατρών και την επιβάρυνση των πολιτών.


Ευτυχώς οι αποφάσεις των ΓΣ του ΠΙΣ κατάφεραν να ξεπεράσουν αυτές τις δυσκολίες και να προσανατολίσουν σε αγωνιστική κατεύθυνση το ιατρικό κίνημα.


Η εμπειρία μου από τη συμμετοχή σε πολλές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις ιατρικών συλλόγων όλης της χώρας από τον Έβρο μέχρι τα Χανιά και το Ρέθυμνο δείχνει πως όλο και περισσότεροι συνάδελφοι, ανεξάρτητα από κομματική η συνδικαλιστική ένταξη , πείθονται για την ανάγκη των αγωνιστικών κινητοποιήσεων ενάντια στην καταστροφική ασκούμενη πολιτική.


Οι κινητοποιήσεις του ιατρικού κόσμου θορύβησαν τους κυβερνώντες, κλόνισαν την σιγουριά και την αδιαλλαξία τους και τους ανάγκασαν σε κινήσεις εκτόνωσης που έτσι η αλλιώς αποτελούν πρώτες μικρές νίκες  για τους αγωνιζόμενους γιατρούς.


1.       Στις 15/12/11 , μετά από πρόσκληση του υπουργείου έγινε συνάντηση του κ Σαχινίδη και της διοίκησης του ΟΠΑΔ με αντιπροσωπεία του ΠΙΣ. Στη συνάντηση αυτή υπήρξαν κάποιες σημαντικές εξελίξεις.  Ο υπουργός αναγνώρισε τις οφειλές του ΟΠΑΔ προς τους γιατρούς και υποσχέθηκε την σύντομη αποπληρωμή τους με συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Φάνηκε όμως η πρόθεση των αρμοδίων να παζαρέψουν «έκπτωση» η «κούρεμα» κάποιου ποσοστού των οφειλών , προκειμένου να προχωρήσει η γρήγορη αποπληρωμή των συναδέλφων. Στη συνάντηση αυτή αναδείχτηκε και ο μέγας κίνδυνος να χαθούν για τους γιατρούς τα οφειλόμενα ενός έτους λόγω μιας «αβλεψίας» στην ΚΥΑ περί ΕΟΠΥΥ. Σε αναμονή των απαραίτητων διορθωτικών κινήσεων και συγκεκριμένων δεσμευτικών προτάσεων από το υπουργείο, το ΔΣ του ΠΙΣ που συνεδρίασε άμεσα αποφάσισε , πολύ ορθά κατά τη γνώμη μου, να μην προχωρήσει σε ανούσιους πανηγυρισμούς και εφησυχασμό των συναδέλφων για την κατάκτηση των αυτονόητων πριν υπάρξουν γραπτές εγγυήσεις. Είναι φανερό πως η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας και της συνεπούς στάσης που κράτησε η αντιπροσωπεία του ΠΙΣ στην συνάντηση.


2.       Στις 16/12/11 έγινε συνεδρίαση της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής , στην οποία οι κκ Λοβέρδος Κουτρουμάνης και Βουδούρης παρουσίασαν τις αποφάσεις τους για τον ΕΟΠΥΥ. Αφού «αποκάλυψαν» για μια ακόμα φορά πως όλα γίνονται για να υλοποιηθούν οι συμφωνίες με την τρόικα και με τον απαράβατο όρο της παραπέρα μείωσης της χρηματοδότησης της υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, προχώρησαν σε συγκεκριμένες προτάσεις «εκτόνωσης» που αποτελούν όμως δικαίωση της αγωνιστικής πρακτικής των τελευταίων μηνών και ανοίγουν το δρόμο για περισσότερη αυτοπεποίθηση και κατακτήσεις από το ιατρικό κίνημα. Παραχώρησαν επιτέλους το δικαίωμα της συνταγογράφησης και παραγγελίας εξετάσεων μέσω ηλεκτρονικού συστήματος για όλους τους γιατρούς ανεξαρτήτως σύμβασης και απέσυραν ουσιαστικά το απαράδεκτο καθεστώς αμοιβών για τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ , μόνο προσωρινά. Η μείωση όμως της αμοιβής ιατρικής επίσκεψης στο μισό, δηλαδή 10 ευρώ, και το πλαφόν των 200 ασθενών, απλά σπάει το ταμπού της κατά πράξη και περίπτωση αμοιβής. Τα 2000 ευρώ (προ φόρου) κατ ανώτατο όριο και ο αποκλεισμός της πλειοψηφίας των συναδέλφων ( η ρύθμιση αφορά μόνο τους γιατρούς ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ), δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικά. Αν συνυπολογιστούν τα έξοδα ιατρείου και ο φόρος το ποσό είναι πολύ χαμηλό. Άλλωστε ειπώθηκε ξεκάθαρα πως σε κάθε περίπτωση το συνολικό ποσό για τους συμβεβλημένους δεν μπορεί να ξεπερνά τα 230 εκ ευρώ, όσα δηλαδή είχαν προϋπολογιστεί και για την απαράδεκτη εγκύκλιο παροχών του ΕΟΠΥΥ.


Ήδη δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η κατάργηση των συμβάσεων ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ από 1/1/12 αλλά πουθενά δεν είδαμε ακόμα την υλοποίηση της εξαγγελίας για την ελεύθερη συνταγογράφηση και αναγραφή παραπεμπτικών και φυσικά αναμένουμε την προκήρυξη των 5000 νέων θέσεων που εξαγγέλθηκαν.


Και εδώ αρχίζουν τα «περίεργα».  Όπως μας ενημερώνουν οι ίδιοι, πριν τη συνεδρίαση της επιτροπής έγινε συνάντηση Βαρτζόπουλου με τους τρεις προέδρους ΙΣΑ,ΙΣΘ,ΙΣΠ (Πατούλης, Εξαδάκτυλος, Ανεμοδουρά). Κατά «σύμπτωση» στην επιτροπή είχε κληθεί ο κ Πατούλης και όχι εκπρόσωπος του ΠΙΣ!! Αμέσως μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής εκδίδονται και από τους τρεις ανακοινώσεις που είτε πανηγυρίζουν είτε δεν κρύβουν τη συμφωνία τους. (ευτυχώς ο ΙΣΠειραιά «διόρθωσε» με επόμενη ανακοίνωση). Ο κ Εξαδάκτυλος μάλιστα προχώρησε και σε ανακοίνωση αναστολής κινητοποιήσεων για τον ΙΣΘ!!!


Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα για όλους. Τι σήμαινε η συνάντηση Βαρτζόπουλου με τους τρεις προέδρους που όλοι ανήκουν στην παράταξη της ΝΔ; μήπως ο εκ της ΝΔ συμμετέχων στη μνημονιακή κυβέρνηση υπουργός έκανε το «συνοικέσιο» ανάμεσα στους προέδρους και την κυβέρνηση;  Γιατί κλήθηκε ο κ Πατούλης και όχι ο ΠΙΣ στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων , ενώ ο κ Καλοκαιρινός ,που δεσμεύτηκε στο ΔΣ του ΠΙΣ όπου έφερα με ένταση το θέμα, δεν απαίτησε την παρουσία του ΠΙΣ και δεν παρέστη τελικά; Πως αυτοί που τόσο καιρό καταγγέλλουν τον ΠΙΣ για υποχωρητικότητα υπερακοντίζοντας σε αγωνιστικές κορώνες συμβιβάζονται τόσο εύκολα; Με ποιο δικαίωμα ο κ Εξαδάκτυλος αναστέλλει κινητοποίηση που έχει αποφασιστεί με απόφαση ΓΣ του ΠΙΣ;


Είναι φανερό. Η συμμετοχή στην τρικομματική μνημονιακή συγκυβέρνηση οδήγησε σε προσπάθεια υποστολής των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και διάθεση συμβιβασμού τους προσκείμενους στη ΝΔ. Η πίεση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων και οι επερχόμενες εκλογές έκαναν επιτακτική την ανάγκη να παρουσιαστούν ατελείς αλλά σημαντικές κατακτήσεις σαν προσωπικές η παραταξιακές  νίκες για να τις καρπωθούν εκλογικά. Μήπως προκειμένου να παρουσιάσουν νίκες υποχώρησαν σε όλα τα άλλα διευκολύνοντας την κυβέρνηση;


Ο παραγοντίστικος και αφερέγγυος «συνδικαλισμός» έδειξε για μια ακόμη φορά το πρόσωπο του. Όμως δεν είναι όλοι οι συνδικαλιστές ίδιοι. Η αγωνιστική ενότητα που κατάκτησαν το τελευταίο διάστημα οι γιατροί δεν θα τους επιτρέψει να ολοκληρώσουν το έργο τους. Οι συνάδελφοι όπου και αν εντάσσονται πολιτικά η συνδικαλιστικά δεν θα επιτρέψουν το ξεπούλημα των αγώνων και του μέλλοντος μας.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ 2011 ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ


Α. απαιτούμε άμεση συγκεκριμένη δέσμευση του υπουργείου οικονομικών για αποπληρωμή των δεδουλευμένων


Β. απαιτούμε συλλογική σύμβαση για ελεύθερη πρόσβαση όλων των γιατρών που επιθυμούν με αμοιβές αξιοπρεπείς και δυνατότητα ευχερούς πρόσβασης για όλους τους πολίτες.


Γ. απαιτούμε αύξηση του πλαφόν και της αμοιβής της ιατρικής επίσκεψης και όχι επαναφορά της κατάπτυστης εγκυκλίου ΕΟΠΥΥ με άλλο τρόπο.


Θα ζητήσω άμεση σύγκλιση του ΔΣ του ΠΙΣ για να τοποθετηθεί υπεύθυνα κάθε παράταξη και κάθε μέλος ξεχωριστά. Μετά από υπεύθυνη ενημέρωση θα πρέπει να κληθούν όλοι οι σύλλογοι και οι συνάδελφοι να αποφασίσουν για το μέλλον και τις μορφές των κινητοποιήσεων μας.


Τέλος δεν συναινούμε στις διασπαστικές , προσωπικού χαρακτήρα συγκλίσεις των προέδρων των ιατρικών συλλόγων από τον κ Πατούλη που μόνο σαν προσπάθεια παράκαμψης του αγωνιστικού πλαισίου των ΓΣ του ΠΙΣ μπορούν να θεωρηθούν.


Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Όλοι μας θα κριθούμε από τους συναδέλφους μας σύντομα.


 


ΓΙΑΝΝΗΣ Γ ΜΠΑΣΚΟΖΟΣ


Α ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΙΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΑΕΓ


 


 


Γράφει ο κ. Γ. Μπασκόζος