ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 25ΕΥΡΟ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

 Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2014

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΟ 25ΕΥΡΟ ΓΙΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΚΑΙ ΤΟ 1 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΣΥΝΤΑΓΗΣ

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έχει εκφράσει εδώ και καιρό, με έντονο τρόπο, τη διαμαρτυρία του για τις μεγάλες επιβαρύνσεις που επιβάλλονται και θα επιβληθούν ακόμη, σε κάθε πολίτη, ασφαλισμένο ή μη, για την περίθαλψή του και την προστασία της υγείας του.

Έχουμε εκφράσει την αντίθεσή μας για την επιβάρυνση, από 1.1.2014,με 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή σε νοσοκομείο και του ενός(1) ευρώ για κάθε συνταγή που χορηγείται.

Είχαμε επανειλημμένα ζητήσει την κατάργηση της συγκεκριμένης νομοθετικής ρύθμισης, γιατί θεωρούμε ότι οι επιβαρύνσεις αυτές, μαζί και με τις άλλες μεγάλες συμμετοχές για την υγεία με τις οποίες έχουν επιβαρυνθεί οι πολίτες, δημιουργούν όχι μόνο συνθήκες αδυναμίας πληρωμών, αλλά και κινδύνους για την Δημόσια Υγεία, οι οποίοι θα προκύψουν από την εγκατάλειψη κάθε προσπάθειας για την αντιμετώπιση της υγείας των πολιτών.

Είναι αδύνατο, τη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, να επιβαρυνθούν περαιτέρω οι πολίτες έστω και κατ΄ ελάχιστο, σε μία στιγμή που, ηλικιωμένοι, μικρά παιδιά, άνεργοι, άστεγοι, ανήμποροι και λοιποί πολίτες, καταφεύγουν στα Κοινωνικά Ιατρεία και τα Κοινωνικά Φαρμακεία, για να προμηθευτούν κάποια φάρμακα ή και να λάβουν στοιχειώδη περίθαλψη για την υγεία τους.

Οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν καταβάλλει για χρόνια εισφορές και ζητούν, ιδιαίτερα σήμερα την εποχή της κρίσης, να συμβάλλει η Πολιτεία στην προστασία της υγείας τους, αποδεικνύοντας ότι η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό, που κάθε ευνομούμενη κοινωνία πρέπει να εξασφαλίζει και όχι εμπορεύσιμο προϊόν από το οποίο κάποιοι καιροφυλακτούν να επωφεληθούν ακόμη και σήμερα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από τον Υπουργό Υγείας και την Κυβέρνηση να καταργηθεί άμεσα η απαράδεκτη αυτή Νομοθετική ρύθμιση (της επιβολής των 25 ευρώ για κάθε εισαγωγή και του ενός ευρώ για κάθε συνταγή) και να σταματήσουν οι πρόσθετες περικοπές για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών, οι οποίες έχουν μπει στο στόχαστρο εδώ και αρκετό καιρό τώρα, καθώς και να σταματήσει πάραυτα η μετάθεση των πληρωμών Υγείας στις τσέπες κάθε ασφαλισμένου πολίτη.

Η χώρα μας χρειάζεται συνοχή και αλληλεγγύη σήμερα περισσότερο από ποτέ, για να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση και το κράτος πρέπει να σηματοδοτεί και να οδηγεί με έργα και όχι λόγια αυτές τις αξίες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί παράλληλα όλους τους Κοινωνικούς Φορείς να ενώσουν τις φωνές για να σταματήσει η λογική της αποδυνάμωσης του κράτους προστασίας, του κράτους πρόνοιας, του κράτους κοινωνικής δικαιοσύνης.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έρευνα της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρ. Ένωσης, για τις πρακτικές διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία

Έρευνα της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρ. Ένωσης, για τις πρακτικές διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία

Ερωτηματολόγιο της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων – πρόγραμμα ReaderSHip project, της Ευρ. Ένωσης, για την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία, στην Ε.Ε. Τα...