Αποσύρατε το άδικο μέτρο του 25ευρου, καταργήστε τώρα και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή

 Αθήνα, 8 Ιανουαρίου 2014


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


Αποσύρατε το άδικο μέτρο του 25ευρου, καταργήστε τώρα και το 1 ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή.


 


 



Επιτέλους αποσύρθηκε, με απόφαση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, η απαράδεκτη νομοθετική ρύθμιση, για καταβολή των 25ευρώ για κάθε εισαγωγή στα Νοσοκομεία.


 



Οι αντιδράσεις της κοινωνίας προκάλεσαν την απόσυρση της διάταξης αυτής, η οποία είχε χαρακτηριστεί  από τον Υπουργό Υγείας «κοινωνικά δίκαιο μέτρο». Είχαμε ζητήσει εδώ και καιρό την κατάργηση, όχι μόνο των 25ευρω για εισαγωγή στα Νοσοκομεία, αλλά και του (1) ενός ευρώ για κάθε συνταγή, που χορηγείται από τον ιατρό και εκτελείται από τον φαρμακοποιό.



Σε μία εποχή μεγάλης οικονομικής κρίσης, σε μια εποχή των 3 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών και του αυξανόμενου ρυθμού των  αστέγων και των απόρων, είναι απαράδεκτο ηθικά και οικονομικά να επιβάλλονται τέτοια μέτρα, τα οποία μπορεί να στοιχίσουν ζωές στο κοινωνικό σύνολο.


Εδώ και αρκετό καιρό έχουμε προτείνει την επιβολή πρόσθετου τέλους για καπνό, οινόπνευμα, ρυπογόνες βιομηχανίες κ.λπ., προκειμένου να στηριχτεί η περίθαλψη συνολικά, τη στιγμή που μειώνεται η κρατική επιχορήγηση και οι εισφορές των ασφαλισμένων ελαττώνονται δραματικά.


Είναι απορίας άξιο γιατί απορρίφθηκε η πρότασή μας αυτή και έπρεπε να αποσυρθεί το 25ευρω μετά από αναστάτωση και γενική κατακραυγή. Πρέπει να αποσυρθεί άμεσα και το ένα (1) ευρώ ανά συνταγή και να στηριχτεί η περίθαλψη, μέσα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχουμε καταθέσει σαν Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. 


Τις προτάσεις αυτές καθώς και τις προτάσεις για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ παρουσίασαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους στον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής Καθ. Κο Δ. Κρεμαστινό, ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κος Μ. Βλασταράκος και η Ταμίας κα Β. Ανεμοδουρά.


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.