Επιστολή Π.Ι.Σ. με αφορμή τα πρώτα κρούσματα του COVID-19 στην Ελλάδα.

Αθήνα, 5/3/2020

ΑΠ:4983

Προς την                                                                                                             

Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία

Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο

Πανελλήνιο Σύλλογο Φυσικοθεραπευτών

Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος

Κοινοποίηση:

Υπουργό Υγείας κ. Β. Κικίλια

ΕΟΔΥ

Ιατρικοί Σύλλογοι της χώρας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Επικοινωνούμε μαζί σας με αφορμή τα πρώτα κρούσματα του COVID- 19 στη χώρα μας. Για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου ιού, χρειάζεται η συνεργασία όλων μας, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν σταθερά και επαναλαμβανόμενα τα ίδια μηνύματα.

Για το λόγο αυτό καλό είναι να αναπαραγάγουμε τα κεντρικά μηνύματα του Υπουργείου Υγείας, όπως υλοποιήθηκαν μέσω των φυλλαδίων και του υπόλοιπου υλικού επικοινωνίας του ΕΟΔΥ.

Επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας η συμβουλή προς όσους έχουν συμπτώματα κρυολογήματος και γρίπης, που προσομοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού, να περιορίζονται στο σπίτι τους και να επικοινωνούν με τον γιατρό τους, τηλεφωνικά.

Με τον τρόπο αυτό και μετά από προσεκτική λήψη του ιστορικού ο ειδικός γιατρός είναι ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να τους κατευθύνει υπεύθυνα και να τους καθοδηγήσει σε κρατικές δομές με ασφάλεια.

Σε αντίθετη περίπτωση που θα υπάρξει προσέλευση των ασθενών για ανεύρεση συμβουλής σε δημόσιους χώρους, όπως Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, Φαρμακεία και απροειδοποίητα σε ιδιωτικά ιατρεία, ελλοχεύει ο κίνδυνος διασποράς.

Η προσήλωσή μας στις παραπάνω οδηγίες είναι απολύτως απαραίτητη και η συνεργασία όλων μας αναγκαία.

Συνιστούμε επίσης τις τηλεφωνικές γραμμές του ΕΟΔΥ να τις χρησιμοποιούν κατά προτίμηση οι ειδικοί ιατροί και όχι απευθείας οι ασθενείς και άλλοι επιστήμονες υγείας, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το τηλεφωνικό κέντρο στις πολλαπλές κλήσεις.

Τέλος τονίζουμε για μια ακόμη φορά ότι η ανίχνευση υπόπτων ασθενών, απαιτεί λεπτομερή και εξειδικευμένη λήψη ιστορικού και είναι απαράμιλλης σημασίας για τη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού.

Παρακαλούμε ενημερώστε τα μέλη σας, να περιορίζονται σε μία και μοναδική συμβουλή προς όσους παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Μείνετε σπίτι σας και τηλεφωνήστε στον ιατρό σας.»

Αναμένοντας τη θετική σας ανταπόκριση, Παραμένουμε στη διάθεσή σας,