“WEBINAR ΠΕΡΙ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ COVID-19 ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ”

Σας ενημερώνουμε ότι υπό την αιγίδα του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου θα λάβει χώρα διαδικτυακό σεμινάριο (Webinar) με θέμα “Ιατρική Ευθύνη εν μέσω της πανδημίας του COVID-19”, το ερχόμενο Σάββατο,16 Ιανουαρίου 2021 από τις 6 μμ έως τις 8 μμ.

Κύριος σκοπός του Webinar είναι η ενημέρωση των Ιατρών για το νομοθετικό πλαίσιο (αστικό, ποινικό και πειθαρχικό) που διέπει την άσκηση του λειτουργήματός τους (ιδιαίτερα σήμερα εν μέσω της πανδημίας της COVID-19), ώστε σε συνεργασία με την Νομική Επιστήμη να μπορούν να παρέχουν απερίσπαστα την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους ασθενείς τους.

Η συζήτηση/ενημέρωση θα γίνει από έμπειρους ομιλητές.


Ανάμεσα σε άλλα, θα συζητηθούν τα παρακάτω θέματα:


– Αμυντική ιατρική και οι δυσμενείς συνέπειές της στην ιατρική πράξη και στην φροντίδα του ασθενούς
– Τriage/προτεραιότητα ασθενούς για ΜΕΘ ή νοσοκομειακή κλίνη ή εξέταση σε κατάσταση κρίσης
– Κατ΄οίκον νοσηλεία χωρίς σαφή Guidelines. Γενικότερα, θεραπεία χωρίς σαφείς εγκεκριμένες οδηγίες. Άρνηση ασθενούς να νοσηλευτεί σε Νοσοκομείο
– Πότε η Ιατρική ευθύνη είναι αστική και πότε ποινική
– Βλάβη, μη λειτουργία ή καθυστέρηση απεικονιστικού/εργαστηριακού ελέγχου με συνέπειες πάνω στην πορεία του ασθενούς
– Επιπλοκές επεμβατικών ιατρικών πράξεων (πχ πνευμοθώρακας κατά την τοποθέτηση κεντρικής γραμμής με ή χωρίς γραπτή συναίνεση κλπ)
– Έλλειψη ειδικών σε νοσοκομείο και αντιμετώπιση ανάλογης πάθησης από μη-ειδικό
– Σημασία και δυνατότητα documentation/τήρηση ιατρικού φακέλου/log book
– Συναίνεση (εικαζόμενη και γραπτή)/ενημέρωση ασθενούς για ιατρικές πράξεις και πιθανές επιπλοκές/χορήγηση εμβολίου/αντιβίωσης

Επίσης, θα παρουσιαστούν και τα παρακάτω θέματα:

1. Η πρόταση του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) σχετικά με την Ιατρική Ευθύνη κατά την διαχείριση της Πανδημίας COVID-19 (https://bit.ly/39jli5s)

2. Η σημασία της πρόσφατης εγκυκλίου για τις ιατρικές αποζημιώσεις και η παρέμβαση του ΠΙΣ (https://bit.ly/38uk9ZC).
3. Άλλες σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΙΣ.  

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να υποβάλουν ερωτήσεις, μπορούν να το κάνουν πριν το Webinar επισκεπτόμενοι την παρακάτω διαδικτυακή φόρμα:

https://bit.ly/3i8qJZ2  

Κατά την έναρξη του Webinar θα υπάρξει χαιρετισμός του προέδρου του ΠΙΣ κ. Αθανασίου Εξαδάκτυλου


Οι ομιλητές είναι οι ακόλουθοι:


1. Κατερίνα Φουντεδάκη, Καθηγήτρια Αστικού Δικαίου, Νομική Σχολή ΑΠΘ, Δικηγόρος (https://bit.ly/2XwoeG8 και https://bit.ly/2XrIBEL)
2. Θρασύβουλος Θ. Κονταξής, Δικηγόρος Ποινικού Δικαίου Δ.Ν, Αθήνα (https://bit.ly/3bqyHex)
3. Ευάγγελος Κατσίκης. Δικηγόρος, διαχειριστής εταίρος KKLEGAL, νομικός σύμβουλος ΠΙΣ (https://bit.ly/35x8erX και https://bit.ly/39jYdzD).
4. Ιωάννης Μπαραμπούτης Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ, Παθολογικής Κλινικής αποκλειστικής νοσηλείας COVID-19, Νοσοκομείο “Η Παμμακάριστος”, Αθήνα. Ο κ. Μπαραμπούτης πέρα από την νυν θέση του έχει μεγάλη εμπειρία από την άσκηση της Ιατρικής στην Αγγλία.
5. Σπύρος Γούλας, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής Ε.Σ.Υ. Γαστρεντερολογικό τμήμα, Νοσοκομείο Έλενα Βενιζέλου, Αθήνα. Ο κ. Γούλας είναι υπεύθυνος της επιτροπής για την Ιατρική Ευθύνη του επιστημονικού συμβουλίου του νοσοκομείου στο οποίο εργάζεται και έχει συγγράψει εκτενώς και έχει δώσει ομιλίες πάνω στο θέμα.


Θα παρουσιάσουν επίσης τις σύντομες απόψεις τους και την εμπειρία τους οι παρακάτω ομιλητές:


1. Mamie Stathatos, Ελληνοαμερικανίδα δικηγόρος στην Νέα Υόρκη όπου εφαρμόζεται η νομοθεσία του κυβερνήτη Andrew Cuomo που προστατεύει νομικά τους ιατρούς από Ιατρική ευθύνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας του COVID-19 (https://bit.ly/39jjppo).
2. Λεωνίδας Παλαιοδήμος. Έλληνας Παθολόγος, ο οποίος εργάζεται ως νοσοκομειακός Ιατρός (Hospitalist) στο νοσοκομείο Jacobi Hospital στη Νέα Υόρκη ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία από την έξαρση του πρώτου κύματος της πανδημίας.
3. Κωνσταντίνος Κοντοτάσιος, Παθολόγος, Επιμελητής του Γενικού Νοσοκομείου Βέροιας ο οποίος εργάζεται για πολλά χρόνια στα ΤΕΠ και στην Παθολογική κλινική του Νοσοκομείου και έχει σημαντική εμπειρία από την αντιμετώπιση ασθενών με COVID-19 σε ένα επαρχιακό Νοσοκομείο.
4. Δημήτριος Τσάμης, Μικροβιολόγος, Πρόεδρος του πειθαρχικού του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, ο οποίος θα μας μιλήσει για την πειθαρχική άποψη του θέματος της Ιατρικής ευθύνης.


Την συζήτηση θα διευθύνει ο Αντώνιος Λιόλιος, Παθολόγος – Εντατικολόγος, Acute Care Consultant, Peterborough City Hospital, Peterborough, UK.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι συνάδελφοι μπορούν να επισκεφθούν έναν από τους παρακάτω συνδέσμους:

Facebook Webinar Event (εδώ μπορεί να δηλωθεί και συμμετοχή στο Event):

https://www.facebook.com/events/2821062594825386

Link του YouTube όπου θα μεταδοθεί ζωντανά το Webinar:

Blog του Webinar

https://medicalwebinars.blogspot.com/2021/01/covid-19.html  H συμμετοχή είναι Δωρεάν.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ