Ενημέρωση μετά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. της 1/10/2021

Αθήνα, 04-10-21

                                                                              ΑΠ: 10671

Προς τους

Προέδρους & Εκπροσώπους των Ιατρικών Συλλόγων της χώρας                                                                                  

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Την Παρασκευή 01-10-21 συνεδρίασε το ΔΣ του ΠΙΣ μετά το τέλος της πολύμηνης, γνωστής ταλαιπωρίας μας. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης πραγματοποιήθηκε και εθιμοτυπική επίσκεψη του νέου υπουργού Υγείας, κ. Θάνου Πλεύρη. Στον υπουργό επιδόθηκαν οι προτάσεις μας για την ΠΦΥ, το ΕΣΥ, την εκπαίδευση των νέων συναδέλφων και την προστασία των ιατρών που αντιμετωπίζουν ασθενείς με COVID-19 από κακόβουλες ενέργειες.

Επιπλέον τονίστηκε η αναγκαιότητα άμεσης κατάργησης του clawback.

Τα θέματα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο διαλόγου σε προσεχή, νέα συνάντηση με τον υπουργό.

Το ΔΣ του ΠΙΣ κατά τη συνεδρίασή του ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τα παρακάτω θέματα και έλαβε τις αντίστοιχες αποφάσεις:

  1. Έλλειψη αναισθησιολόγων από τα κρατικά νοσοκομεία και μη προσέλευση νέων συναδέλφων για ειδίκευση: Υιοθετήθηκαν οι προτάσεις τις Ελληνικής Εταιρείας Αναισθησιολογίας οι οποίες θα εμπλουτιστούν και με τα αποτελέσματα έρευνας την οποία αποφάσισε να διεξαγάγει ο ΠΙΣ, ώστε να γνωρίζουμε τις πραγματικές απόψεις των συναδέλφων αναισθησιολόγων.
  2. Clawback, διενέργεια rapid test εκτός αδειοδοτημένων εργαστηρίων: Υιοθετήθηκαν οι συνημμένες προτάσεις και

αποφασίστηκε η συμπαράσταση του ΠΙΣ στις εξαγγελθείσες κινητοποιήσεις του κλάδου.

  • Προστασία γιατρών από κακόβουλες ενέργειες: Μετά τις πολλαπλές ενέργειές μας για το θέμα αυτό (επιστολή προς τον υπουργό Υγείας στις 20-03-20, δύο συναντήσεις με τον υπουργό Υγείας, συνάντηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, σύσκεψη με τον υπουργό Επικρατείας),

αποφασίστηκε να αναδειχθεί το θέμα αυτό ως μείζον και να ζητηθεί προτεραιότητα από τη νέα ηγεσία του υπουργείου. Δυστυχώς η απόφαση αυτή ελήφθη κατά πλειοψηφία καθώς μέλη του ΔΣ την καταψήφισαν.

  • Εγκρίθηκε η συμφωνία με την UEMS για τη χορήγηση εφεξής ευρωπαϊκών μορίων για τα συνέδριά μας και εξουσιοδοτήθηκε ο πρόεδρος για την υπογραφή του συμφωνητικού στην επερχόμενη σύνοδο στη Λεμεσό στις 23 Οκτωβρίου.
  • Συζητήθηκε επίσης η απόφαση της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ να μην νοσηλεύονται ασθενείς με COVID-19 στις πανεπιστημιακές κλινικές η οποία εκρίθη από όλους λανθασμένη.
  • Η Σύνοδος των προέδρων θα συγκληθεί δια ζώσης εντός του Νοεμβρίου και θα προηγηθεί διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση εντός του Οκτωβρίου. Η δε Γενική Συνέλευση θα αποφασιστεί σε προσεχές ΔΣ στο συντομότερο χρονικό διάστημα καθώς η διεξαγωγή της λόγω COVID απαιτεί ιδιαίτερες ρυθμίσεις.

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι

Εφεξής θα έχετε αυτήν την ενημέρωση μετά από κάθε συνεδρίαση του ΔΣ μας καθώς η συνδρομή όλων είναι αναγκαία ώστε να καλύψουμε το χρόνο που αφιερώθηκε στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ.

Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος

Πλαστικός Χειρουργός

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Π.Ι.Σ. για το CLAWBACK

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ Π.Ι.Σ. ΓΙΑ ΤΟ CLAWBACK

Μία μεγάλη δέσμη προτάσεων έχουν αναπτυχθεί διεξοδικά από τους εκπροσώπους του ΠΙΣ στον ΕΟΠΥΥ και από το συντονιστικό όργανο για το clawback. Έχουν περάσει 9 χρόνια από τη θέσπιση του clawback όπου υπήρξε παντελής αδυναμία ελέγχου των δαπανών και συντονισμένη διαχρονική πολιτική απόφαση άσκησης κοινωνικής πολιτικής και μεταφοράς χρεώσεων του κόστους της διάγνωσης στον ιδιωτικό διαγνωστικό τομέα.

1. Περιορισμός της ζήτησης

1.1) Εφαρμογή Διαγνωστικών Πρωτοκόλλων.

1.2) Έλεγχος της συνταγογράφησης ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένων. Έλεγχος ταυτοποίησης με ειδικό αριθμό pin.

1.3) Κλειστός προϋπολογισμός ανά ΑΜΚΑ ασφαλισμένου

1.4) Ηλεκτρονικό κλείδωμα στη συχνή επαναληψιμότητα των εξετάσεων

1.5) Real time έλεγχος τριγωνικών συναλλαγών με παρακολούθηση του μέσου όρου χρέωσης ανά ΑΜΑ ασφαλισμένου

2. Μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας του διαγνωστικού τομέα

2.1) Δικαίωμα είσπραξης για πρόσθετες υπηρεσίες

2.2) Πλαφόν ανά διαγνωστική δομή κάθε μήνα και ιδιωτικό τιμολόγιο μετά, κατά αναλογία με τον κλινικό συμβεβλημένο ιατρό.

2.3) Κατάργηση του μέτρου της προείσπραξης του 70% του clawback του τρέχοντος έτους και δοσοποίηση του σε 120 δόσεις, όπως προβλέπεται για το clawback του 2020.

3. Αναμόρφωση του προϋπολογισμού

3.1.) Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του 2021 πάνω από  470 εκ. €, αφού κσοτολογηθεί η εξυπηρέτηση του πληθυσμού που μετακινήθηκε από τα Νοσοκομεία προς τον ιδιωτικό τομέα. Να δοθούν τα 28 εκατ που έχουν κοστολογηθεί από την μετακίνηση του πληθυσμού για το 2020.

3.2.) Να δοθεί μερίδιο από το Ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης COVID στον διαγνωστικό τομέα του ΕΟΠΥΥ λόγω αύξησης της νοσηρότητας του πληθυσμού λόγω COVID και non COVID χρόνιων παθήσεων.

3.3.) Να αναζητηθούν πόροι από επιβολή φόρου στον καπνό.

4. Εξορθολογισμός της κατανομής του Clawback

4.1.) Κατανομή του προϋπολογισμού και προσδιορισμός του Clawback ανά νομό.

4.2.) Να εξαιρεθούν του clawback οι συνιστώμενες προληπτικές εξετάσεις

4.3.) Θέσπιση ατομικού clawback όταν μία δομή αναπτύσσει υποβολές πάνω από το μέσο όρο ανάπτυξης της χώρας και του νομού.

4.4.) Πλαφόν ανώτατου ορίου clawback κάτω από 10% το πρώτο έτος, 5% το δεύτερο έτος, 2,5% το τρίτο έτος μέχρι την τελική κατάργησή του.  Σε περίπτωση υπέρβασης του πλαφόν, η πολιτεία οφείλει να καλύπτει τη διαφορά.

4.5.) Με την εξάντληση του ανώτατου ορίου για κάθε μήνα, όλες οι συνταγές θα εκδίδονται για τις δημόσιες δομές.

Ενημέρωση για αποφάσεις συντονιστικής επιτροπής:

  1. Συνέντευξη τύπου 30/09/2021 στις 11:30 με αναγγελία 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας στις 12/10, ημέρα Τρίτη.
  2. Παραίτηση εκπροσώπων ΠΙΣ από επιτροπή clawback.
  3. Αίτημα να τεθεί το πλάνο κινητοποιήσεων υπό την αιγίδα του ΠΙΣ, Ι.Σ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ