ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ Π.Ι.Σ. – ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ της COMITÉ PERMANENT DES MÉDECINS EUROPÉENS (CPME) – ΜΟΝΙΜΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ

 


ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ

ΜΟΝΙΜΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΙΑΤΡΩΝ (C.P.M.E.)

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, 4-5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 201

 

ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

Η Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, διήρκησε δύο ημέρες, από 4 έως 5 Απριλίου 2014 και συμμετείχαν Αντιπροσωπείες από όλους τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής ένωσης, παρατηρητές από Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους τρίτων χωρών και Εκπροσώπους από άλλες ευρωπαϊκές ιατρικές οργανώσεις, όπως ΑΕΜΗ, UEMS, FEMS, PWG, WHO  και EANA.

Εκ μέρους του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη Σύνοδο της CPME   συμμετείχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, Αναστάσιος Βασιάδης, Γρηγόριος Ροκαδάκης, Βλαδίμηρος Παναγιωτίδης και Κωνσταντίνος Κουτσόπουλος. Ως αποκλειστική γλώσσα της Συνόδου χρησιμοποιήθηκε η αγγλική.

Οι εργασίες της Συνόδου πραγματοποιήθηκαν σε τρείς διαδικαστικούς κύκλους που περιλάμβαναν, την Συνδιάσκεψη των Αντιπροσωπειών, τις Συνεδριάσεις των Ομάδων Εργασίας και την Γενική Συνέλευση. Τις εργασίες άνοιξε η Πρόεδρος της CPMEDrKatrinFjeldsted.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΩΝ

Το θέμα της Συνδιάσκεψης στην οποία προήδρευσε ο εκπρόσωπος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Βρεττανίας DrTerryJohn, ήταν “Καλύτερες συνθήκες Εργασίας για καλύτερη Περίθαλψη”. Εισηγητές ήταν  oι Αναστάσιος Βασιάδης εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, IndrekOro εκπρόσωπος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Εσθονίας και StanimirHasurdjiev εκπρόσωπος του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Βουλγαρίας.

Εκ μέρους του εκπροσώπου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου έγινε λεπτομερής ενημέρωση για τις τελευταίες νομοθετικές εξελίξεις στην Ελλάδα που υπαγορεύτηκαν από την Τρόικα και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας.

Επισημάνθηκαν οι άμεσες δυσμενείς συνέπειες στην άσκηση της Ιατρικής απασχόλησης και οι σοβαρές επιπτώσεις στο επίπεδο περίθαλψης των πολιτών.

Τονίστηκε ότι η επικοινωνία με τα αρμόδια κυβερνητικά όργανα είναι χωρίς αποτέλεσμα, με συνέπεια οι αποφάσεις να λαμβάνονται μονομερώς χωρίς να αξιοποιούνται οι εισηγήσεις και οι προτάσεις της Ιατρικής Κοινότητας.

Στα πλαίσια αυτά προτάθηκε να διαμορφωθεί από τη CPME ένα ενιαίο ευρωπαϊκό πλαίσιο για την υγεία, μετά από διάλογο με τους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα εγγυάται τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας σε όλα τα επίπεδα περίθαλψης, κατά τρόπο που να διασφαλίζει την καλύτερη περίθαλψη των πολιτών.

Το κοινώς αποδεκτό αυτό πλαίσιο θα υποβληθεί προς έγκριση στα Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ως Ευρωπαϊκή Οδηγία να ενσωματωθεί στις Εθνικές Νομοθεσίες.

Μετά την εισήγηση, εγένετο προς τον εκπρόσωπο του Π.Ι.Σ. διευκρινιστικές ερωτήσεις από Εκπροσώπους των Ευρωπαϊκών Ιατρικών Συλλόγων που παρευρίσκονταν και παρατέθηκαν πρόσθετα στοιχεία.

Η Συνδιάσκεψη έκλεισε με την ομιλία του Επιτρόπου Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Tonio Borg ο οποίος αναφέρθηκε στο γενικότερο δημοσιονομικό πρόβλημα της Ευρώπης το οποίο επέφερε μείωση των δαπανών για την υγεία σε όλα τα κράτη-μέλη.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα της Ελλάδας και στις ενέργειες που έγιναν ώστε να μειωθεί το έλλειμμα που αφορά στις δαπάνες για την υγεία, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το ελληνικό Υπουργείο Υγείας.

Κατά την λήξη της Συνδιάσκεψης εγένετο παράσταση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας προς τον Επίτροπο Tonio Borg, παρουσία της Προέδρου της CPME, Katrin Fjeldsted. Κατά την παράσταση επισημάνθηκαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας οι δραματικές επιπτώσεις για την Υγεία των πολιτών, συνέπεια των περικοπών που αναφέρθηκαν. Τονίστηκε δε ότι τα λογιστικά στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε δεν περιέχουν τα επιδημιολογικά δεδομένα τα οποία ήδη ακολουθούν δραματική κατιούσα πορεία για την Δημόσια Υγεία και την περίθαλψη των αθενών .

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας επιβεβαίωσε ότι τα στοιχεία που τέθηκαν υπόψη περιλαμβάνουν οικονομικούς αριθμητικούς δείκτες και όχι υγειονομικά δεδομένα. Ζήτησε δε από την Ελληνική Ιατρική Κοινότητα πληρέστερη ενημέρωση προκειμένου να διευκολυνθεί στο έργο του.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΙΣ ΟΜΑΔΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας για την Ηλεκτρονική Υγεία, τα Φαρμακευτικά Θέματα, τα Επαγγελματικά Προσόντα και για την Υγιή Γήρανση.

Για όλα τα θέματα έγιναν εισηγήσεις σύμφωνα με τις πάγιες θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Ειδικότερα, για την Ηλεκτρονική Υγεία επισημάνθηκαν τα πραγματικά προβλήματα που σχετίζονται με την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, τη μη καθιέρωση του Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας των ασθενών, την ηλεκτρονική κάρτα υγείας, την αυθαίρετη επιβολή πλαφόν συνταγογράφησης και την επιβολή θεραπευτικών πρωτοκόλλων αμφισβητούμενων επιστημονικώς.

Στην Ομάδα Εργασίας για τα Φαρμακευτικά Θέματα επισημάνθηκαν εκ νέου οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, για τη δραστική ουσία, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και την ανεξέλεγκτη διάθεσή τους από τα εμπορικά πολυκαταστήματα.

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ CPME

Στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσης, συζητήθηκε το αίτημα του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας για σύνδεση με τη CPME ως συνεργαζόμενου μέλους.

Για το θέμα αυτό προηγήθηκε έντονη κινητικότητα με διαρκείς διαπραγματεύσεις μεταξύ του Προεδρείου της CPME, του Πανελλήνιου Ιατρικιού Συλλόγου, του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας.

Τελικώς, έγινε από όλες τις πλευρές δεκτό ένα κείμενο το οποίο αναγνωρίζει ότι οι Εθνικοί Ιατρικοί Σύλλογοι που συμμετέχουν στη CPME είναι οι μόνοι νόμιμοι εκπρόσωποι των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατόπιν τούτων, η σύνδεση του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου Τουρκίας με τη CPME έγινε ομόφωνα δεκτή.

 Στο θέμα της τυποποίησης των υπηρεσιών υγείας, η Ελληνική Αντιπροσωπεία υποστήριξε την εξαίρεση των υπηρεσιών υγείας από κάθε πρόβλεψη τυποποίησης υπηρεσιών και προϊόντων.

Η θέση αυτή υιοθετήθηκε από το Προεδρείο της CPME και εγένετο ομόφωνα αποδεκτή από τους συνέδρους.

Στα πλαίσια του θέματος που αφορά τη διαφάνεια στις σχέσεις ιατρών και εμπορικών εταιρειών μεταφερθήκαν οι θέσεις του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, όπως αυτές επεξεργάσθησαν μέσα από ειδικό ερωτηματολόγιο που είχε τεθεί από τη CPME. 

Επίσης, μεταφέρθηκαν οι θέσεις του Π.Ι.Σ. στο θέμα της επιχειρούμενης να επιβληθεί γενικής θεσμοθέτησης Φ.Π.Α. στις Ιατρικές Υπηρεσίες.

Στη Γενική Συνέλευση ετέθησαν ενημερωτικά τα πάγια θέματα, όπως η ψυχική υγεία στον εργασιακό χώρο, η εναλλακτική ιατρική, η ασφάλεια του ασθενούς, η υγεία των ιατρών, ο αλκοολισμός, η υγιεινή διατροφή και φυσική κατάσταση και η ιατρική πρόληψη.

Επί των θεμάτων αυτών, εκφράσθηκαν οι πάγιες θέσεις της Ελληνικής Ιατρικής Κοινότητας.

Στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ελληνικής Αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Εμμίσθων Ιατρών DrEnricoReginato κατά την οποία συζητήθηκε η πρωτοβουλία για την συμμετοχή των Εθνικών Ιατρικών Συλλόγων στην Ημέρα Δράσης των Ευρωπαίων Ιατρών που ορίστηκε η 15 Μαίου. Συμφωνήθηκε να τεθεί προς έγκριση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η αφίσα της πρωτοβουλίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ

ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΟΥΜΕ

ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ

ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

15 ΜΑΪΟΥ 2014,

ΗΜΕΡΑ ΔΡΑΣΗΣ

ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΔΙΑΦΘΟΡΑ. ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΚΑΤΑΠΙΕΣΗ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ. ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΥΡΩΠΑΙΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ

———————————————————————

 

 

Εξασφάλιση χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί η ποιότητα της περίθαλψης για όλους τους Ευρωπαίους Πολίτες!

Σε περιόδους οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών, υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να ενισχυθούν οι παροχές καλής ποιότητας ιατρικής περίθαλψης για όλους τους ασθενείς στην Ευρώπη, ώστε να διασφαλιστεί η σωστή ιατρική θεραπεία, ακόμα και για αυτούς που δεν μπορούν να επωμιστούν τα κόστος, λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εν όψει της αυξανόμενης οικονομικής «συμμετοχής» των ασθενών. Για κάποιες ομάδες, όπως για τους εργαζομένους που βλέπουν να καθυστερεί η ηλικία συνταξιοδότησης θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή. Η διασφάλιση της πρόσβασης στην περίθαλψη είναι επίσης σημαντική και η ανάπτυξή της αποτελεί προτεραιότητα για πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, επειδή η λειτουργία των υπηρεσιών υγείας διαδραματίζει αναντικατάστατο ρόλο στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα της κοινωνίας.

Να σταματήσει η διαφθορά!

Οι πρακτικές διαφθοράς στις οποίες συμμετέχουν διοικήσεις νοσοκομείων, πολιτικοί και φαρμακοβιομηχανίες αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές απειλές για την περίθαλψη. Ακόμα και εάν εξασφαλισθούν επαρκείς χρηματοδοτήσεις για την περίθαλψη, δεν βελτιώνεται η κατάσταση στην υγεία, εάν τα χρήματα δαπανώνται για άλλους σκοπούς. Συνεπώς, ζητάμε από τις κυβερνήσεις να καθιερώσουν πρακτικές διαφάνειας και κανόνες σύμφωνα με την αρχή «μηδενική ανοχή στην διαφθορά».

Να σταματήσει η καταπίεση των γιατρών!

Ο ρόλος των επαγγελματικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων βρίσκεται στο περιθώριο. Οι επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται μέσα στο σύστημα και γνωρίζουν τις αδυναμίες του και τις πιθανές βελτιώσεις, δεν έχουν, στην πραγματικότητα, τη δυνατότητα να επηρεάσουν το σύστημα. Ακόμα χειρότερα: σε κάποιες χώρες, οι γιατροί βιώνουν διαφορετικού είδους καταπίεση, συμπεριλαμβανομένων και των ποινικών διώξεων.

Αξιοπρεπείς μισθοί και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους τους ευρωπαίους γιατρούς!

Ο αριθμός των εργαζομένων είναι ανεπαρκής σε πολλές χώρες και σε πολλές περιοχές διαφόρων χωρών. Τα αιτήματα για αύξηση του προσωπικού δεν εισακούονται. Οι μισθοί των εργαζομένων στο χώρο της περίθαλψης δεν είναι επαρκείς για το έργο που επιτελούν, κυρίως στην ανατολική Ευρώπη και σε χώρες που έχουν περισσότερο πληγεί από την κρίση. Υπάρχει μία συνεχής έξοδος των επαγγελματιών υγείας στο εξωτερικό για ανεύρεση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Στην Ευρώπη, η έλλειψη γιατρών είναι ήδη εμφανής και θα αυξηθεί στο εγγύς μέλλον. Οι άσχημες συνθήκες εργασίας θα δημιουργήσουν μία έντονη μετανάστευση για αναζήτηση καλύτερων συνθηκών εργασίας και το βάρος θα το επωμιστούν οι πολίτες των χωρών που πλήττονται περισσότερο.

 

 

 

 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΤΗΣ CPME