Συναντήθηκε ο Π.Ι.Σ. με τον υπουργό Υγείας Αθ. Δημόπουλο

                                               


                                                                                                            Αθήνα, 2 Σεπτεμβρίου 2015


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


 


Για τις σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στα Νοσοκομεία, που καθιστούν επισφαλή τη λειτουργία τους και άλλα φλέγοντα ζητήματα στο χώρο της Υγείας, τα οποία χρήζουν αντιμετώπισης μέχρι την εκλογή της νέας Κυβέρνησης, ενημέρωσαν τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Δημόπουλο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στις 16.30, στο  Υπουργείο Υγείας.


 


Ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, μίλησε κατά την εισήγησή του στον Υπουργό για τις τεράστιες ελλείψεις που παρατηρούνται στα Νοσοκομεία της χώρας, λόγω της αποχώρησης του προσωπικού και της αδυναμίας πρόσληψης νέου (προς αναπλήρωση), κάτι το οποίο καθιστά προβληματική τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα πολλές κλινικές αιχμής, να αδυνατούν να εφημερεύσουν και να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.


 


Η αντιμετώπιση από τις ΥΠΕ επειγουσών αναγκών (από όμορα Νοσοκομεία) και η χρηματοδότηση των προϋπολογισμών τους,  για να αρθούν τα προβλήματα ελλείψεων υλικών που παρατηρούνται σε πολλά Νοσοκομεία, πρέπει να αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο.


 


Ο κ. Βλασταράκος χαρακτήρισε θετική την προσφυγή του Υπουργείου Υγείας στο Σ.τ.Ε, για την άδεια πρόσληψης επικουρικού προσωπικού κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (που απαγορεύεται εκ του Νόμου).


 


To Δ.Σ. του ΠΙΣ ζήτησε από τον Υπουργό να ξεκινήσει η διαδικασίας της εκταμίευσης, του τρίτου τριμήνου, των εφημεριών των ιατρών, των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας.


 


Επίσης, ζήτησε από τον Υπουργό να έλθει σε συνεννόηση με το Υπουργείο Οικονομικών, για δίμηνη αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στο 23% στις ιδιωτικές δομές Δευτεροβάθμιας – Τριτοβάθμιας Περίθαλψης, μέχρι να αντιμετωπισθεί οριστικά το ζήτημα από τη νέα Κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν, ογκολογικοί ασθενείς που προσέρχονται για χημειοθεραπείες και ακτινοθεραπείες σε ιδιωτικές δομές να επιβαρυνθούν με επιπλέον κόστη, μόνο και μόνο επειδή δεν επαρκούν οι δημόσιες δομές.


 


Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. επισήμανε ότι η Δημόσια Υγεία, πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα σήμερα περισσότερο από ποτέ, με την έξαρση του μεταναστευτικού κύματος. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, για την υγειονομική κάλυψη του προσωπικού στα νησιά που καταφεύγει ο βασικός όγκος των προσφύγων-μεταναστών, όπως η Λέσβος (Μυτιλήνη), η Κως, η Λέρος κ.λπ. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει ταχεία μετακίνηση των προσφύγων, καθώς ακόμη υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση στα νησιά.


 


Στη Μυτιλήνη, που κατευθύνεται ο κύριος όγκος προσφύγων-μεταναστών, υπάρχουν αυτή τη στιγμή πάνω από 11.000 μετανάστες, παρά την καθημερινή διακίνηση περίπου 2.000 ατόμων (3.000 έρχονται καθημερινώς). Κινητή υγειονομική μονάδα δεν έχει σταλεί στο νησί (παρά μόνο ένα όχημα τύπου ασθενοφόρου το οποίο δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες) παρότι ο Π.Ι.Σ. έχει κάνει έκκληση εδώ και πολύ καιρό προς το Υπουργείο Υγείας. Επίσης, οι προσπάθειες τόσο του Π.Ι.Σ. όσο και του Ιατρικού Συλλόγου Λέσβου να γίνει σύμβαση δύο γιατρών, μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των μεταναστών, δεν ευοδώθηκαν. Δόθηκαν μόνο υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.


 


Το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. ζήτησε από τον Υπουργό Υγείας να στείλει άμεσα κινητή μονάδα στο νησί και να προχωρήσει τη σύμβαση των ιατρών με το ΚΕΕΛΠΝΟ, για την περίθαλψη των προσφύγων – μεταναστών στη Μυτιλήνη. Παράλληλα, μίλησε με θετικά λόγια για τους εθελοντές ιατρούς , που δίνουν καθημερινά μάχη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των προσφύγων-μεταναστών.


 


Όσον αφορά την φαρμακευτική περίθαλψη των πολιτών, το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ. είπε ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις, οι οποίες θα δημιουργήσουν προβλήματα στην ιατρική λειτουργία.


 


Επίσης, θα πρέπει να επιλυθεί το μεγάλο πρόβλημα της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών ασθενείας  από τα Ταμεία στον ΕΟΠΥΥ (τα Ασφαλιστικά Ταμεία οφείλουν στον ΕΟΠΥΥ από την αρχή του έτους 850 εκατομμύρια ευρώ), προκειμένου να πληρωθούν οι πάροχοι υγείας, των οποίων η περαιτέρω λειτουργία βρίσκεται σε κίνδυνο.


 


Ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Υγείας κ. Αθανάσιο Δημόπουλο, για όσο διάστημα διαρκέσει η θητεία του, προκειμένου να μη δημιουργηθούν προβλήματα, που θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφαλή περίθαλψη των πολιτών και τη λειτουργία των παρόχων υγείας.


 


Ο Υπουργός, γνώστης των προβλημάτων υγείας, συνεργάζεται πάρα πολύ στενά με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, αναγνωρίζοντας τη σημαντικότητα του  θεσμικού ρόλου του Π.Ι.Σ. σε θέματα υγείας.


 


 


 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ