Σύσκεψη Π.Ι.Σ. για τον COVID-19: Προτάσεις και επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Σύσκεψη Π.Ι.Σ. για τον COVID-19: Προτάσεις και επικαιροποιημένες οδηγίες προς τους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26 Φεβρουαρίου 2020 σύσκεψη του Προέδρου του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου με τους Προέδρους των μεγαλύτερων Ιατρικών Συλλόγων της χώρας με θέμα: «Την εκτίμηση της  εξέλιξης της επιδημίας του CΟVID- 19»

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. κ Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ο Γεν. Γραμματέας του Π.Ι.Σ. κ. Γεώργιος Ελευθερίου, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Aθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Φώτιος Πατσουράκος, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Νίτσας, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών κυρία Άννα Μαστοράκου,  η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων κυρία Σταυρούλα Τσιάρα, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου κ. Ανδρέας Παπανδρούδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Λάρισας  κ. Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος,  ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου κ. Ηλίας Τσέρκης & το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Ηρακλείου κ. Νικόλαος Λαθουράκης.

Μετά την εκτίμηση της κατάστασης και ιδιαίτερα λόγω της εμφάνισης του πρώτου κρούσματος COVID-19 στην Ελλάδα, και αφού αναλύθηκαν τα παλαιά και νέα δεδομένα αποφασίστηκε:

Α. οι ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κοινού κρυολογήματος γρίπης και COVID-19, θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με αυξημένες προφυλάξεις, καθώς δεν μπορεί να αποκλειστεί γεωγραφικά η περιοχή από την οποία θα προέλθουν μελλοντικά κρούσματα.

Για το λόγο αυτό αποφασίστηκε να ζητηθούν από την Πολιτεία τα παρακάτω:

  1. Στις συσκέψεις που γίνονται για την αντιμετώπιση του COVID-19 στις Υγειονομικές Περιφέρειες να συμμετέχουν οπωσδήποτε και οι Ιατρικοί Σύλλογοι, καθώς το σύνολο των γιατρών της χώρας, ανεξαρτήτως το που εργάζεται θα κληθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες του. Kατόπιν επικοινωνίας με τον Υπουργό Υγείας, εφεξής θα υλοποιείται.
  2. Θα πρέπει με επείγουσες διαδικασίες να στελεχωθεί ο μέγιστος αριθμός κλινών ΜΕΘ στα Δημόσια Νοσοκομεία.
  • Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εργαστηρίων ανίχνευσης, πέραν των τριών (3) υπαρχόντων.
  • Θα πρέπει να ενισχυθούν οι Υγειονομικοί Σταθμοί στα αεροδρόμια, λιμάνια και στις πύλες εισόδου της χώρας.
  • Τέλος επικαιροποιήθηκαν οι οδηγίες προς τους πολίτες και τους ιατρούς, όπως σας στέλνονται συνημμένα και επιγραμματικά, συστήνουμε τη χρήση χειρουργικής μάσκας, από ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα κρυολογήματος.

Τη χρήση χειρουργικής μάσκας από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που εξετάζει ή περιθάλπει ασθενείς με ίδια συμπτώματα, την αποφυγή της επίσκεψης σε Νοσοκομείο και την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία των ασθενών που πάσχουν από τα παραπάνω συμπτώματα, με το γιατρό τους.

Για το Δ.Σ. του Π.Ι.Σ.

                    Ο Πρόεδρος                                      Ο Γεν. Γραμματέας

        Δρ Αθανάσιος Α. Εξαδάκτυλος                 Δρ Γεώργιος Ι. Ελευθερίου

             Πλαστικός Χειρουργός                              Αγγειοχειρουργός