Επιστολή Π.Ι.Σ. προς Υπ. Ανάπτυξης κ. Α. Γεωργιάδη και Υπ. Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα: ανάγκη εκπόνησης ειδικών προγραμμάτων για τους ιατρούς

Αθήνα, 30/3/2020

Α.Π.: 5288

Προς

Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνη Γεωργιάδη

Υπουργό  Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Κοινοποίηση:

– Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια

– Υφυπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

– Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας και Εκλέκτορες

– Διοικητικό Συμβούλιο Π.Ι.Σ.

– Ιατρικές Εταιρείες της χώρας

Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,

Επικοινωνούμε μαζί σας για να γίνει κατανοητό ότι ο ιατρικός κόσμος αυτή την περίοδο λειτουργεί ως μια ιδιαίτερη και μοναδική κατηγορία.

Επιπλέον επιθυμούμε να σας επισημάνουμε ότι οι μεν ιατροί του δημοσίου, καλούνται να ανταποκριθούν σε ένα βαρύ και επικίνδυνο καθημερινό έργο, με μειωμένα μέτρα ατομικής προστασίας και αμειβόμενοι χειρότερα από όλους τους ιατρούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να συγκρίνετε τις αμοιβές των ιατρών στην Ελλάδα με τις αμοιβές των ιατρών στην Κύπρο, τη Μάλτα και τη Ρουμανία.

Οι δε ιατροί που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, οφείλουν αφενός μεν να λειτουργούν για να κόπτουν τη ροή των ασθενών προς τα δημόσια νοσοκομεία, αλλά και για να εξυπηρετούν τις πάγιες ανάγκες του πληθυσμού της χώρας. Κατά συνέπεια, χρειάζονται μέτρα ώστε να διατηρούν τα ιατρεία τους ανοιχτά αλλά και βιώσιμα.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξει ειδικός μακροπρόθεσμος σχεδιασμός με άμεση εφαρμογή για τον ιατρικό κόσμο όλης της χώρας, έτσι ώστε και η πανδημία να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αλλά και οι διαρκείς ανάγκες υγείας του πληθυσμού να

εξυπηρετούνται, προκειμένου να μη συναντήσουμε φαινόμενα απότομης ανάστασης άλλων παθήσεων και νόσων κατά τη διάρκεια, ή αμέσως μετά την πανδημία.

Πρακτικά, είναι αναγκαίο να εκπονηθεί ειδικό πρόγραμμα για όλο το ιατρικό δυναμικό της χώρας. Σε πρώτη φάση, τα ιδιωτικά ιατρεία πρέπει να τύχουν ενίσχυση για τη συνέχιση της λειτουργίας τους με:

1. Την υπαγωγή στο καθεστώς στήριξης των ιατρών (και των πρόσφατα συνταξιοδοτηθέντων που δεν λαμβάνουν σύνταξη).

2. Την υπαγωγή των ιατρών ως πληττομένου κλάδου, στο καθεστώς μείωσης μισθώματος επαγγελματικής στέγης.

3. Την κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής τέλους επιτηδεύματος.

4. Την κατάργηση προκαταβολής φόρου του προσεχούς έτους.

5. Την ΑΜΕΣΗ καταβολή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ταμείων προς κλινικούς και εργαστηριακούς ιατρούς.

6. Την αναβολή είσπραξης του clawback των εργαστηριακών και κλινικοεργαστηριακών ιατρών από τον ΕΟΠΥΥ, κατά τους μήνες που θα διαρκέσουν τα περιοριστικά μέτρα και κούρεμα στις αντίστοιχες απαιτήσεις.

7. Την αναστολή της διαδικασίας ηλεκτρονικών κατασχέσεων σε τραπεζικούς λογαριασμούς καθώς και την αναστολή διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, για όσο καιρό κρατούν τα μέτρα κατά της πανδημίας, για ΟΛΟΥΣ τους πολίτες της χώρας

Παράλληλα με ταχείς ρυθμούς θα πρέπει να εκπονηθεί πρόγραμμα για όλα τα ανωτέρω.

Αναμένοντας την θετική σας ανταπόκριση, καθώς και την απάντησή σας σε προηγούμενη επιστολή μας, η οποία εκκρεμεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έρευνα CPME/WHO για την ψυχική υγεία & την ευημερία των ιατρών στις χώρες της Ευρώπης

Έρευνα CPME/WHO για την ψυχική υγεία & την ευημερία των ιατρών στις χώρες της Ευρώπης

Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO-ΠΟΥ) για την Ευρώπη, σε συνε΄ργασία με την Standing Committee of European Doctors (CPME) δρομολογούν μια έρευνα για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς...