Προτάσεις Π.Ι.Σ. για τη λειτουργία των ιατρείων και οδηγίες για τη χρήση των μέσων ατομικής προστασίας

Αθήνα, 13/4/2020

Α.Π.: 5409

Προς

Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας

Κοινοποίηση:

– Υπουργό Υγείας, κ. Β. Κικίλια

– Υφυπουργό Υγείας, κ. Β. Κοντοζαμάνη

– Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Π. Πρεζεράκο                                           

– Γενικό Γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας, κ. Ι. Κωτσιόπουλο

– Επιστημονικά υπεύθυνοι ΕΟΔΥ, Καθηγητή κ. Σ. Τσιόδρα

– Εκλέκτορες Π.Ι.Σ.

– Ιατρικές Εταιρείες της χώρας

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Έχοντας συμπληρώσει περίπου τέσσερις εβδομάδες από τον περιορισμό της λειτουργίας μας για την αντιμετώπιση της πανδημίας και καθώς αφενός η νοσηρότητα των υπολοίπων παθήσεων πλην COVID-19 είναι παρούσα και η πανδημία εξαπλώνεται με διαχειρίσιμο ρυθμό, θεωρούμε αναγκαίο να αναπροσαρμόσουμε τη λειτουργία μας.

Προτείνουμε, τα ιδιωτικά ιατρεία εφόσον τηρούν τα μέτρα προστασίας (βλέπε σχετικό συνημμένο), θα πρέπει από 14/04/2020., εκτός από τα επείγοντα περιστατικά να επανέλθουν και στη φυσιολογική τους λειτουργία με βραδύτερους ρυθμούς.

Καθώς είναι σκόπιμο να μη συνωστίζονται ασθενείς στην αίθουσα αναμονής προτείνουμε να λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο με ραντεβού με ρυθμό ένας (1) ασθενής ανά τουλάχιστον τριάντα (30) πρώτα λεπτά. Ο ίδιος ρυθμός θα πρέπει να τηρείται και από τα εργαστήρια.

Φυσικά δε θα πρέπει να υπάρχουν συνοδοί, παρά μόνο όπου είναι απολύτως απαραίτητοι και στην περίπτωση αυτή ένας μόνο συνοδός και για παιδιά ένας γονέας. Οι συνάδελφοι που λόγω της φύσεως της ειδικότητάς τους πραγματοποιούν ενδοσκοπήσεις, αυτές θα πρέπει να προγραμματίζονται με ρυθμό μια (1) ανά ώρα.

Οι επεμβάσεις που δεν είναι επείγουσες, προτείνουμε από τις 21/04/2020 να επανέλθουν με ρυθμό δύο (2) επεμβάσεων συνολικά ανά χειρουργική αίθουσα στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα (στις δύο επεμβάσεις συμπεριλαμβάνονται και τα επείγοντα).

Για ογκολογικούς ασθενείς, οι οποίοι αναβάλλονται λόγω δέσμευσης των κλινών Μ.Ε.Θ. σε νοσοκομεία που δεν είναι αναφοράς για COVID-19, προτείνουμε να αρθεί ο περιορισμός, ώστε οι ασθενείς αυτοί να αντιμετωπίζονται εγκαίρως (π.χ. CA παγκρέατος, κ.λπ.).

Επίσης, δεν θα πρέπει να υπάρχουν αποκλεισμοί ασθενών λόγω προέλευσης από περιοχές που δεν βρίσκονται σε επίσημη καραντίνα.

Προτείνουμε τέλος, την απαγόρευση των αισθητικών παρεμβάσεων γραφείου (Laser κάθε είδους, κ.λπ.).

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Aθήνα, 13/04/2020

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Οι ασθενείς που προσέρχονται σε ιατρείο και οι συνοδοί τους, θα πρέπει οπωσδήποτε να φορούν μάσκα (απλή χειρουργική ή πάνινη) και μόλις εισέλθουν στον χώρο του ιατρείου, να αποστειρώνουν τα χέρια τους με αντισηπτικό. Απαγορεύεται να φορούν μάσκα με φίλτρο. Επίσης θα πρέπει να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας των δύο (2) μέτρων από το προσωπικό, εκτός από την ώρα της κλινικής εξέτασης, αιμοληψίας, ιατρικής πράξης κλπ., όπου θα ακολουθούνται αυστηρά οι οδηγίες του εκάστοτε ιατρού ανάλογα με την ειδικότητα.

Οι ασθενείς θα γίνονται δεκτοί μόνο με ραντεβού και για όποιον προσέλθει χωρίς ραντεβού, θα πρέπει να αναμένει εκτός του ιατρείου μέχρι να βρεθεί κατάλληλος χρόνος για να εισέλθει ώστε να μην υπάρχουν στην αίθουσα αναμονής περισσότεροι από δύο (2) ασθενείς.

Οι ιατροί των ειδικοτήτων Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Ιατροί, Παιδίατροι, ΩΡΛ, Οφθαλμίατροι, Εργαστηριακοί και Καρδιολόγοι, οφείλουν αυτοί και το προσωπικό τους να φέρουν προστατευτική ασπίδα προσώπου και μάσκα απλή χειρουργική, ή FFP2 καθώς και γάντια. Εναλλακτικά, μπορούν να φέρουν προστατευτικά γυαλιά με χειρουργική μάσκα και γάντια και επιπλέον πρέπει να φορούν καπέλο χειρουργείου και ιατρική ποδιά.

Οι ιατροί των υπολοίπων ειδικοτήτων, θα πρέπει να φέρουν μάσκα προσώπου απλή χειρουργική και προστατευτική ασπίδα ή προστατευτικά γυαλιά, εφόσον δε φορούν διορθωτικά γυαλιά που καλύπτουν επαρκώς τα μάτια τους. Η χρήση των γαντιών εξαρτάται από το είδος της εξέτασης που χρειάζονται να πραγματοποιήσουν και αυτά φοριούνται κατά περίπτωση.

Τέλος, όλοι οι ιατροί οφείλουν να απολυμαίνουν σχολαστικά όλες τις επιφάνειες των ιατρείων τους, αλλά και όλα τα ιατρικά τους εργαλεία σύμφωνα με τις πάγιες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έρευνα CPME/WHO για την ψυχική υγεία & την ευημερία των ιατρών στις χώρες της Ευρώπης

Έρευνα CPME/WHO για την ψυχική υγεία & την ευημερία των ιατρών στις χώρες της Ευρώπης

Το Περιφερειακό Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO-ΠΟΥ) για την Ευρώπη, σε συνε΄ργασία με την Standing Committee of European Doctors (CPME) δρομολογούν μια έρευνα για την αξιολόγηση της ψυχικής υγείας και της ευημερίας των γιατρών και των νοσηλευτών, καθώς...