Απόσπασμα της ομιλίας του κ. Κων/νου Κουτσόπουλου (Α’ Αντιπροέδρου Π.Ι.Σ.) στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής , με θέμα ημερήσιας διάταξης τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Ολοκληρωμένο Σύστημα Παροχής Ανακουφιστικής Φροντίδας – Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας και αι άλλες επείγουσες ρυθμίσεις».
Ο κ. Κουτσόπουλος σημείωσε:
“θα ήθελα κυρίως να επικεντρωθώ, σε σχέση με το φάρμακο. Η ακρόαση, να γίνονται τα εμβόλια στα φαρμακεία χωρίς συνταγογράφηση. Είμαστε αντίθετοι τελείως. Για λόγους που έχουν να κάνουν ουσιαστικά με την ασφάλεια των ασθενών, γιατί από το 2020 και μετά από πολλαπλές παρεμβάσεις, η χορήγηση των αντιβιοτικών γίνεται πλέον αποκλειστικά με συνταγή του γιατρού. Αυτό είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση δεκαετιών θέσεών μας που υπήρχαν για τη χορήγηση όλων των συνταγογραφημένων φαρμάκων, εκτός των αντιβιοτικών και θα ήθελα να πω ότι μετά από την εφαρμογή αυτής της ρύθμισης υπάρχει μία μείωση κατανάλωσης των αντιβιοτικών κατά 18% και αποτελεί και ένα σημαντικό βήμα όσον αφορά την ανθεκτικότητα στα μικρόβια. Γιατί, δυστυχώς, είμαστε πρωταθλητές όσον αφορά την ανθεκτικότητα στα μικρόβια και αυτό δεν είναι καλό πράγμα για τους ασθενείς. Γιατί πρέπει να έχουν πιο μεγάλη ανθεκτικότητα από την λιγότερη χρήση των αντιβιοτικών.
Μετά εκτός από αυτό υπάρχει και ένας εξορθολογισμός και μια αντιμετώπιση της πολυφαρμακίας και ουσιαστικά υπάρχει και ένα οικονομικό όφελος όσον αφορά την μείωση της συνταγογράφησης των φαρμάκων.
θα ήθελα επιπλέον να σημειώσω ότι υπάρχει μια άλλη θέση, δική μας, που εκθέσαμε και προχθές που είχαμε τη γενική συνέλευση και τις εκλογές στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Όσον αφορά τη συνταγογράφηση των ανασφαλίστων στις δημόσιες υπηρεσίες και να προσθέσω εδώ, να κάνω μία μνεία, που αφορά την ισοτιμία των δημόσιων και των γιατρών που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα.
Άρα, λοιπόν, διεκδικούμε όλα τα συνταγογραφούμενα φάρμακα να χορηγούνται με συνταγή όπως ακριβώς γίνεται και με τα αντιβιοτικά. Θα ήθελα να πω εδώ ότι μπορεί να φαίνεται απλό το να γίνεται ένα εμβόλιο από φαρμακοποιούς, χωρίς να έχουμε κάποιο προσωπικό λόγο. Απλά πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε γνώση και σε επικοινωνία με το γιατρό, ο κάθε ασθενής, γιατί το εμβόλιο είναι ένα φάρμακο κι αυτό το οποίο μπορεί να έχει ανάγκη, δηλαδή, της λήψης ενός ενδελεχούς ιστορικού του ασθενούς και οπωσδήποτε υπάρχουν και επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν και νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστούν σε ένα φαρμακείο.
Άρα, σε αυτό είμαστε κάθετα αντίθετοι, σε επέκταση αυτού που σας είπα πριν ότι, όπως γίνεται άλλωστε, εγώ συμβαίνει να είμαι και Αντιπρόεδρος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή όλων των ευρωπαϊκών ιατρικών εθνικών συλλόγων, της ΕΟΜ και εκεί προφανώς αυτό είναι αυτονόητο. Δηλαδή, το φαρμακείο δεν μπορεί να χορηγεί φάρμακα ή εμβόλια χωρίς ιατρική συνταγή.