Δελτίο Τύπου της 29.01.2013

Aθήνα 29.1.2013

 

 

 

 

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στηρίζει την απεργία που έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου με τη συμμετοχή και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

 

Η κινητοποίηση των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) αποτελεί κορυφαία εκδήλωση διαμαρτυρίας και αντίθεσης στην πολιτική που εφαρμόζεται στα νοσοκομεία της χώρας. Διακυβεύεται η επιβίωση και η επαγγελματική αξιοπρέπεια των υγειονομικών, αλλά πρωτίστως η επιβίωση ολόκληρου του δημοσιου συστήματος υγείας.

 

Απαιτούμε, όλοι οι ιατροί, να σταματήσει η στοχοποίηση και η διάλυση του ΕΣΥ και του Εθνικου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ). Απαιτούμε:

       Να αποσυρθούν τα σφαγιαστικά οργανογράμματα των νοσοκομείων

       Να ενισχυθεί η χρηματοδότηση του δημοσιου συστήματος υγείας

       Να μπει τέλος στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες

Καλούμε όλους τους ιατρούς να στηρίξουν με κάθε τρόπο την απεργία αυτή των υγειονομικών του ΕΣΥ, για ένα δημόσιο σύστημα υγείας που θα σέβεται τους λειτουργούς του και την περίθαλψη των ασφαλισμένων.

 

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου μαζί με τον πρόεδρο της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκαν σήμερα Τρίτη 29 Ιανουαρίου, τον ειδικό γραμματέα του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ) κ. Στ. Στασινόπουλο και συζήτησαν μαζί του θέματα που αφορούν τη λειτουργία των ιατρών σε σχέση με τις φορολογικές αρχές.

 

Ειδικότερα συζήτησαν το θέμα των ελέγχων του ΣΔΟΕ, σε αρκετούς νομούς της χώρας ιατρικών γνωματεύσεων για την εγγραφή μαθητών στα σχολεία, για τις οποίες δεν υπάρχει εγγραφή στα βιβλία επίσκεψης ασθενών και δεν έχει εκδοθεί σχετικό παραστατικό.

 

Αναφέραμε στον επικεφαλής του ΣΔΟΕ ότι πάρα πολλοί ιατροί λόγω της μακρόχρονης σχέσης με τις οικογένειες των μαθητών έχουν εκδώσει στο παρελθόν γνωματεύσεις χωρίς τα ανάλογα παραστατικά στοιχεία και χωρίς αμοιβή. Ήδη για την νέα σχολική χρονιά έχει επισημανθεί στους συλλόγους να ενημερώσουν τα μέλη τους να εκδίδουν, σε κάθε περίπτωση, παραστατικό – έστω και με μηδενική αμοιβή – και να εγγράφουν τους μαθητές στους οποιους χορηγούν τις γνωματεύσεις στο βιβλίο επισκέψεων ασθενών.

 

Ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις μας και απάντησε ότι θα ελέγξει όλες αυτές τις περιπτώσεις, μέσα από επικοινωνία των περιφερειακών υπηρεσιών προκειμένου να έχει ανάλογη εικόνα.

Παρακαλέσαμε τον κ. Στασινόπουλο να δει με κατανόηση τα ζητήματα αυτά διότι αφορούν τυπολατρεία από τις φορολογικές αρχές και φέρουν πολλούς ιατρούς σε αδιέξοδα και διλήμματα.

 

Όσον αφορά το δελτίο τύπου του ΕΟΠΥΥ για τις δράσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς στο σύστημα υγείας εκφράζουμε την αντίθεσή μας σε ανώνυμες αναφορές που προκαλούν συκοφάντηση και διασυρμό χωρίς να επιλύουν το πρόβλημα της διαφθοράς όπου υπάρχει. Εχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι είμαστε υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας κάθε εμπλεκομενου αλλά όχι στον συλλήβδην διασυρμό όλων των ιατρών.

 

Ζητάμε για μία ακόμη φορά, να ενημερώνονται άμεσα τα συλλογικά όργανα των ιατρών προκειμένου να έχουμε και γνώση αλλά και να δράσουμε για την απομόνωση αυτών που πράγματι είναι ένοχοι. Η προστασία του κύρους και της αξιοπρέπειας του ιατρού είναι αναγκαία σήμερα, περισσότερο από ποτέ και οι ανώνυμες αυτές αναφορές δημιουργούν σύγχυση, κλονίζουν την εμπιστοσύνη ιατρού – ασθενή και αποσταθεροποιούν το σύστημα περίθαλψης.

 

Μια συντεταγμένη πολιτεία οφείλει και πρέπει να εφαρμόζει κανόνες και δράσεις και όχι να αρκείται σε επικοινωνιακά τεχνάσματα τα οποία αποπροσανατολίζουν και επιτείνουν την κρίση του συστήματος Υγείας.  

 

Για τον Π.Ι.Σ

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

           

            Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ