Δελτίο τύπου Π.Ι.Σ. της 05/04/2013

Αθήνα 5.4.2013

 

                                                            ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συζητείται σήμερα (5.4.2013)  στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η προσφυγή του Πανελληνιου Ιατρικού Συλλόγου για την δραστική ουσία κατά των υπουργικών αποφάσεων Λοβέρδου και Λυκουρέντζου – Σαλμά (εξ’ αναβολής).

 

Οσον αφορά τον περιορισμό της συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας Prazole, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση 29211/2013 (ΦΕΚ Β 692 26/3/2013) περί θετικής λίστας συνταγογραφούμενων φαρμάκων, εκφράσαμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτησή μας προς τον αρμόδιο Υπουργό κ. Μ. Σαλμά για την αιφνιδιαστική αυτή απόφαση περιορισμού της ιατρικής λειτουργίας. Τονίσαμε, ότι η συνταγογράφηση της ανωτέρω δραστικής ουσίας μόνο από γαστρεντερολόγους ενέχει κινδύνους για την υγεία των ασθενών και θα επιφέρει παρενέργειες στην περίθαλψη με μεγαλύτερο κόστος.

 

Οι διεθνώς τεκμηριωμένες απόψεις για την χρήση της Prazole, από τους κλινικούς ιατρούς είναι πολλές και ο περιορισμός της χρήσης της δημιουργεί προβλήματα αντί να επιλύει, διότι βάζει το κόστος πάνω από τις υγειονομικές ανάγκες. Η υπόσχεση ότι θα επιτραπεί η χρήση της πραζόλης από τους κλινικούς ιατρούς με ασφαλιστικές δικλείδες (π.χ διαπιστωμένο έλκος, ιστορικό έλκους, γαστροοισοφαγική παλινδρόμιση κλπ) μπορεί να βελτιώνει αλλά δεν μας ικανοποιεί. Η δικαιολογία ότι υπάρχει δυνατότητα συνταγογράφησης ρανιτιδίνης για γαστροπροστασία κλπ φέρνει την ιατρική πολλά χρόνια πίσω και δεν είναι ανεκτή. Θεωρούμε και το τονίσαμε, ότι χρειάζονται μεν δικλείδες προς αποφυγή ανεξέλεγκτης χρήσης, όπως θεραπευτικά και διαγνωστικά πρωτόκολλα, που η πολιτεία οφείλει να δημιουργήσει, αλλά ο κάθε ιατρός πρέπει να μπορεί να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς με βάσει τους διεθνώς αποδεκτούς κανόνες ιατρικής λειτουργίας και δεοντολογίας, προς το συμφέρον των ασθενών. Ζητάμε λοιπόν την άμεση απόσυρση του περιορισμού αυτού που μόνο ζημια θα προκαλέσει στο κοινωνικό σύνολο και στον ιατρικό κόσμο. Η νοοτροπία του καλού και υπάκουου μαθητή προς τους τροϊκανούς υπαλλήλους για περιορισμό των δαπανών υγείας με κάθε τρόπο καταγγέλλεται ως απαράδεκτη.

 

Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, σε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Ε. Παπαγεωργόπουλο, επισημάναμε για μία ακόμη φορά την απαράδεκτη καθυστέρηση στην αποπληρωμή, παρά τις υποσχέσεις. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε, ότι όσον αφορά τον ΟΠΑΔ θα αρχίσει η διαδικασία εξόφλησης κατόπιν οδηγιών που έδωσε κατά προτεραιότητα στους ιατρούς,από τις 8-10 Απριλίου και οι πληρωμές υπολογίζεται ότι θα αρχίσουν από τις 15 Απριλίου, θα ακολουθήσουν δε και τα υπόλοιπα ταμεία, μέσα από σχετικές ανακοινώσεις.

 

Κατατέθηκε από τον ΕΟΠΥΥ τροπολογία νομοθετικής ρύθμισης για ανανέωση των 900 περίπου συμβασιούχων έργου του ΕΟΠΥΥ, για δύο χρόνια ακόμη, μετά από έγκριση του Δ.Σ του ΕΟΠΥΥ. Θα προκηρυχθούν δε, 350-400 θέσεις για την κάλυψη των αναγκών υγειονομικών μονάδων του ΕΟΠΥΥ.

 

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος τονίζει για μια ακόμη φορά ότι οι περιορισμοί της λειτουργίας του ιατρικού σώματος, στη βάση μνημονιακών επιλογών άκριτης μείωσης δαπανών υγείας και η οικονομική δυσπραγία, στην οποία έχει περιέλθει ο ιατρικός κόσμος, δημιουργούν μεγάλα προβλήματα στην λειτουργία και επιβίωση των ιατρών και στην υγειονομική περίθαλψη του πληθυσμού μετακυλίοντας μεγάλο κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις τσέπες των ασφαλισμένων.

 

 

Για το Π.Ι.Σ

 

 

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γ. Γραμματέας

           

            Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                      Κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ