Δελτίο τύπου Π.Ι.Σ. της 12/04/2013

Aθήνα 12.4.2013

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

To προεδρείο του ΠΙΣ, με τη συμμετοχή και του προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΣΑΥ κ. Α Βασιάδη, πραγματοποίησε σήμερα, Παρασκευή 12 Απριλίου, συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση. Τέθηκαν σε κάθε λεπτομέρεια τα προβλήματα του ιατρικού κόσμου που άπτονται των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων όπως: ΤΣΑΥ (Ταμείο Συντάξεων και Ασφάλισης Υγειονομικών) , ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) και ληξιπρόθεσμες οφειλές ταμείων.

 

-Οσον αφορά το ΤΣΑΥ τέθηκαν υπόψη του υπουργού και ζητήθηκε παρέμβαση του, σε μία σειρά ζητημάτων που αφορούν την καθυστέρηση της μηχανοργάνωσης του ταμείου, την μεγάλη έλλειψη προσωπικού, την καθυστέρηση απονομής συντάξεων που εγγίζει τα δύο χρόνια, τις μεγάλες αναμονές και την ταλαιπωρία εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ταμείου μας για τρέχουσες συναλλαγές. Επίσης  την εκκαθάριση ασφαλιστικών λογαριασμών εργοδοτών και ασφαλισμένων, την απόδοση των οφειλομένων από το κράτος και την κοινωνική ασφάλιση, στα πλαίσια της τριμερούς χρηματοδότησης που ανέρχονται στο ποσό των 250 εκατομμυρίων ευρώ, τον κλάδο των μονοσυνταξιούχων ιατρών, την έγκριση του υπουργείου για μεταφορά την στέγης υγειονομικών στον κλάδο σύνταξης, και υπόλοιπα ζητήματα που αφορούν την λειτουργία του ταμείου.

 

-Οσον αφορά τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ετέθη στον Υπουργό η θέση του ιατρικού κόσμου για μεταφορά της διαχείρισής τους στον ΕΟΠΥΥ, τη στιγμή που το ιατρικό προσωπικό που χρησιμοποιείται ανήκει πλέον στον ΕΟΠΥΥ, καθώς και την αντίθεση πρόσληψης από το ΙΚΑ 400 ιατρών για κάλυψη των αναγκών των ΚΕΠΑ και την πρόσληψή τους από τον ΕΟΠΥΥ. Επιπλέον ζητήσαμε να συνεχιστεί η απόδοση των συντάξεων αναπηρίας και επιδομάτων σε όσους τα λαμβάνουν χωρίς διακοπή μέχρι να επανελεγχθούν από τις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές. Είναι αδιανόητο να διακόπτονται οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα σε ανθρώπους που έχουν άμεση ανάγκη, χρειάζονται ιδιαίτερη αντιμετώπιση, τη στιγμή που για την όλη καθυστέρηση οργάνωσης και εξέτασης ευθύνεται η πολιτεία. Επίσης, επισημάναμε ότι απαιτείται πρόσληψη επίμαχων ειδικοτήτων καρδιολόγου, νευρολόγου και ψυχιάτρου που αφορούν την πλειονότητα των περιστατικών, καθώς και να προτιμούνται για μετακίνηση οι ιατροί από όμορους νομούς και να γίνει αύξηση των εξόδων κίνησης και αποζημίωσης.

 

-Οσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα διάφορα ταμεία προς τους ιατρούς ζητήσαμε από τον Υπουργό, ως εμπλεκόμενο Υπουργείο, την παρέμβασή του για την άμεση εξόφληση, η οποία καθυστερεί παρά τις συχνές υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις.

 

Η σοβαρότητα των ζητημάτων αυτών απαιτεί συνέχιση της συζήτησης με τον Υπουργό όπως και ο ίδιος διαπίστωσε και θα επαναληφθεί εντός των προσεχών ημερών, προκειμένου να έχουμε τις απαντήσεις του στα ως άνω θέματα και τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις του στην πιο πάνω κατεύθυνση με τη συμμετοχή και του προέδρου του ΕΤΑΑ κ. Σελιανάκη και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου.

 

Ο ιατρικός κόσμος της χώρας, με μεγάλη αγωνία παρατηρεί τη συνεχή αποδυνάμωση του Ταμείου, που μετά και την μείωση των αποθεματικών εξαιτίας του PSI, έχει δημιουργήσει προβλήματα στην βιωσιμότητα του και οι μεγάλες ελλείψεις του προσωπικού δημιουργούν βασανιστική ταλαιπωρία στους ιατρούς, που προστρέχουν σε αυτό για σύνταξη ή οποιαδήποτε άλλη συναλλαγή.

 

 

Για τον Π.Ι.Σ

 

Ο Πρόεδρος                                                 Ο Γ. Γραμματέας

           

            Μ. ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ                                                Κ.ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ