Η κυβερνητική πολιτική Υγείας πλήττει σοβαρά την δημόσια Υγεία και το λειτούργημα των ιατρών

 

Αθήνα, 10 Φεβρουαρίου 2014

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Η κυβερνητική πολιτική Υγείας πλήττει σοβαρά

την δημόσια Υγεία και το λειτούργημα των ιατρών

 

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου συνεδρίασε το Σάββατο 8.2.2014 και μεταξύ των άλλων θεμάτων, συζήτησε επίσης εκείνα τα οποία αφορούν το Νομοσχέδιο για την Π.Φ.Υ. (Π.Ε.Δ.Υ), το πλαφόν συνταγογράφησης και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τους ιατρούς.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι το Νομοσχέδιο που έχει ήδη ψηφιστεί επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής και του οποίου ολοκληρώνεται η ψηφοφορία αύριο, Τρίτη 11 Φεβρουαρίου, είναι ένα Νομοσχέδιο, που θα έπρεπε σύσσωμο το Κοινοβούλιο όχι μόνο να το απορρίψει, αλλά ούτε να δεχθεί να συζητηθεί στη Βουλή των Ελλήνων.

Το Νομοσχέδιο αποδομεί με τον χειρότερο τρόπο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, απολύει πάνω από 3.000 ιατρούς και διαλύει Δημόσιες Δομές Υγείας σε μία εποχή κατά την οποία η Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα χρειάζεται ενίσχυση.

Η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και η επιβάρυνσή τους για να λάβουν εφεξής την περίθαλψή τους θα είναι μεγάλη και οι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου θα πρέπει, έστω και την υστάτη στιγμή της ολοκλήρωσης της ψηφοφορίας, να σκεφθούν πολύ καλά όλες αυτές τις κρίσιμες παραμέτρους.

 

Να ανακληθεί τώρα το πλαφόν στη συνταγογράφηση

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επιμένει στην απόσυρση του αστυνομικού μέτρου του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, μέτρο το οποίο προσβάλλει την ιατρική λειτουργία, ζητά από τον ιατρό να κάνει έκπτωση των υποχρέωσεών του προς τον ασθενή και φορτώνει με επιπλέον επιβαρύνσεις και ταλαιπωρία τους ασθενείς.

Ο ιατρός οφείλει, με επιστημονικά κριτήρια, να αναγράφει τα φάρμακα του ασθενή χωρίς παρεκκλίσεις και η Πολιτεία οφείλει μέσα από έλεγχο, να φροντίζει για την εύρυθμη λειτουργία του Συστήματος περίθαλψης. Οι οριζόντιες περικοπές από πλευράς πολιτείας, υποδηλώνουν ανεπάρκεια, αδυναμία και έλλειψη βούλησης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πανελήνιος Ιατρικός Σύλλογος προσέφυγε ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση αναστολής και ακύρωσης, καθώς και στην Εισαγγελέα του Αρείου του Πάγου για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

 

Να τελειώνουμε με τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ

Όσον αφορά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του ΕΟΠΥΥ, παρότι έπρεπε μέχρι τώρα να έχουν καταβληθεί στο σύνολό τους, καθυστερεί η καταβολή τους με ευθύνη του κράτους και για το λόγο αυτό θα αναζητηθούν ευθύνες. Πρέπει να τελειώνουμε άμεσα με το ζήτημα αυτό, γιατί οι ιατροί δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες χωρίς να εισπράττουν τις αμοιβές τους.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την Πολιτεία να δει με υπευθυνότητα τα προβλήματα της υγείας και της περίθαλψης, καθώς και την κρίση που ταλανίζει τη χώρα μας. Είναι απαράδεκτο καθημερινά να θρηνούμε θύματα στο όνομα δήθεν δεσμεύσεων και ανθρωποκτόνων περικοπών.

Ο ιατρικός κόσμος με όλες του τις δυνάμεις θα σταθεί, υπερασπίζοντας την λειτουργία του αλλά και την ασφαλή περίθαλψη των ασφαλισμένων.

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.