ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ για τα παραπεμπτικά

 

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2014






ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ


για τα παραπεμπτικά






«Για να μην πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ κατηγορεί τους ιατρούς για υπερπληθώρα παραπεμπτικών»




Σχετικά με την ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ για την υπερπληθώρα παραπεμπτικών εξετάσεων (10,5 εκατομμύρια) που εξεδόθησαν για παρακλινικές εξετάσεις τον μήνα Ιανουάριο ο Πρόεδρος του ΠΙΣ κος Μ. Βλασταράκος δηλώνει:


«Οι ανακοινώσεις αυτές εκθέτουν τον ΕΟΠΥΥ και κατ’ επέκταση και το Υπουργείο Υγείας γιατί αναδεικνύουν για μία ακόμη φορά την ανεπάρκεια του κράτους καθώς επίσης και τη σκοπιμότητα να μεταφερθούν οι ευθύνες στους ιατρούς προκειμένου να μην εξοφλήσει η πολιτεία τις δεδουλευμένες δαπάνες.


Η διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας, με την αποδυνάμωση της λειτουργίας των ιατρείων του ΙΚΑ που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ και η άναρχη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα, με την πληθώρα εμπορικών επιχειρήσεων υγείας, έχουν σαν αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι προσπαθώντας να τους παρασχεθεί “ό,τι τους απέμεινε από την Υγεία τους”, να καταφεύγουν σε εξετάσεις και άλλες παροχές του συστήματος, ακόμη και με υπερβολές.


Τα προβλήματα του Συστήματος Υγείας είναι εγγενή και αυξάνονται συνεχώς και καλό είναι η συντεταγμένη πολιτεία να ενεργήσει βάζοντας κανόνες ορθής λειτουργίας και προσφοράς υπηρεσιών. Αφενός η εφαρμογή θεραπευτικών και διαγνωστικών πρωτοκόλλων – κάτι που ως ΠΙΣ έχουμε ζητήσει κατ’ επανάληψη – θα πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί, αφετέρου το κράτος θα πρέπει να εξοφλεί τις υποχρεώσεις του και να σταματήσει το κυνήγι της ενοχής που όχι μόνο δεν ωφελεί, αλλά απεναντίας ζημιώνει τη δημόσια υγεία και περίθαλψη».





ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.