Αναφορά Εκπροσώπου Π.Ι.Σ στη Συνεδρίαση UNION EUROPÉENNE DES MÉDECINS SPÉCIALISTES (UEMS), Γρανάδα, 17 και 18 Οκτωβρίου 2014

ΑΝΑΦΟΡΑ


κ. Χαράλαμπου Κούλα


από τις συνεδριάσεις της


UNION EUROPÉENNE DES MÉDECINS SPÉCIALISTES (UEMS)


Γρανάδα, 17 και 18 Οκτωβρίου 2014


Περίληψη-Θεματολογία


 


Υπεβλήθησαν προς έγκριση, τα θέματα και πρακτικά της τελευταίας συνάντησης, τα οποία εγκρίθηκαν από το Σώμα.


 


Έγινε αναφορά του Προέδρου κ. K. Krajewski στα παρακάτω:


 


Ως προς την οικονομική διαχείριση των Boards και Sections, τονίσθηκε ιδιαίτερα, ότι τα τιμολόγια-παραστατικά που στέλνονται στην UEMS  για αποπληρωμή θα πρέπει να είναι στο όνομα αυτής και να μην αποστέλλονται εκπρόθεσμα .


 


Στη συνέχεια ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Παπαλόης υπενθύμισε ότι οι Τομείς Ειδικότητας (Sections) θα πρέπει να κάνουν ακριβείς προϋπολογισμούς των εξόδων που υπολογίζουν να έχουν το επόμενο έτος και να προσπαθούν να μην τα υπερβαίνουν. Στη συνέχεια ανέλυσε τις προϋποθέσεις και τον τρόπο λειτουργίας των Ευρωπαϊκών Κέντρων Εκπαίδευσης .


 


Ακολούθως,  χωριστήκαμε σε τρεις Ομάδες Εργασίας,  αναλόγως της ιατρικής ειδικότητας. Ακολούθησαν εκλογές για την ανάδειξη chairman του χειρουργικού τομέα.


Στον χειρουργικό τομέα εκλέχθηκε ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Παπαλόης  στη θέση του προέδρου (chairman).


 


Μετά ακολούθησε συζήτηση ως προς με ποιες Ιατρικές Οργανώσεις  θα πρέπει να συνεργάζονται οι Τομείς Ειδικότητας (Sections) της UEMS.


Αποφασίσθηκε ότι θα πρέπει  να καλούνται Ιατρικές οργανώσεις που έχουν πανευρωπαϊκή εμβέλεια και συνάδουν με τις αρχές της UEMS.


Επίσης έγινε αναφορά για το έγγραφο ”Μemorandum of Understanding”  το οποίο θα αναφέρεται στη συνεργασία των ευρωπαϊκών  επιστημονικών εταιριών και της UEMS και αναμένονται οι προτάσεις των Sections.


 


Στη συνέχεια, οι τρεις ομάδες συνεδρίασαν και ακολούθησε συζήτηση για διάφορα θέματα όπως:


Η σημασία της διαφάνειας, οικονομικά θέματα, Κριτήρια εκπαίδευσης, Συνεργασίες με επιστημονικές εταιρίες.


 


Ακολούθως παρουσιάστηκε το νέο curriculum της Εσωτερικής Παθολογίας.


Πραγματοποιήθηκε ενημέρωση για το  νέο κτίριο της UEMS, το Domus Medica European, το οποίο θα είναι έτοιμο προς χρήση το Δεκέμβριο του 2014.


 


Ακολούθησε συζήτηση για ειδικά θέματα :


 


Από όλα τα θέματα που συζητήθηκαν, τελικά εγκρίθηκαν μόνο τα κριτήρια εκπαίδευσης της εντατικής Ιατρικής και η συμμετοχή στις συνεδριάσεις της UEMS, ως παρατηρητές, του εθνικού συνδικαλιστικού Κολλεγίου ελευθεροεπαγγελματιών ειδικευμένων ιατρών.


 


Ύστερα από την παραίτηση του Αντιπροέδρου της UEMS, Dr. HansPeter Ulrich, το Συμβούλιο της  UEMS  προχώρησε σε εκλογές για την ανάδειξη νέου Αντιπροέδρου.   Στη θέση του Αντιπροέδρου, εξελέγη ο Καθηγητής κ. Βασίλειος Παπαλόης, μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που θα διεξαχθούν οι εκλογές για τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή.


 


Η επόμενη ημέρα ξεκίνησε με το UEMS Board Meeting


 


Παρουσιάσθηκε αναλυτική αναφορά για το νέο κτίριο της UEMSDomus Medica Europa.


Λόγω εσφαλμένων μελετών από τους μηχανικούς και αρχιτέκτονες παρέκκλιναν τα έξοδα από  τον προϋπολογισμό, κατά ενάμιση εκατομμύρια ευρώ. Το κτίριο θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει το Δεκέμβριο αυτού του έτους.


Λόγω των αυξημένων εξόδων για την κατασκευή του Domus Μedica, προτείνεται η 2% ετησίως αύξηση της εισφοράς των εθνικών συλλόγων.


Η αύξηση αυτή προτείνεται να διαρκέσει για ορισμένα έτη, από πέντε έως 10 έτη.


 


Εγκρίθηκε από το σώμα ο Ισολογισμός και ο Προϋπολογισμός για το έτος 2015.


O Dr. Gred Hoffmann διορίσθηκε ως ο νέος Εσωτερικός Ελεγκτής (internal auditor), ενώ συμφωνήθηκε να ορισθεί ακόμη ένας Εσωτερικός Ελεγκτής από τους Τομείς Ειδικότητας (Sections) και από τις Διεπιστημονικές Μεικτές Επιτροπές της UEMS (Multidisciplinary Joint Committees – MJCs).


 


Στη συνέχεια, χωριστήκαμε σε Ομάδες Εργασίας.


 


Ομάδα CMECPD


Στην ομάδα της συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης και συνεχιζόμενης επαγγελματικής ανάπτυξης συζητήθηκαν ποιες πρέπει να είναι οι κατάλληλες ενέργειες που θα πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να λαμβάνουν περισσότεροι ιατροί μέρος στις δραστηριότητες της CMECPD.


Ακολούθησε ενημέρωση για τα αποτελέσματα της έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη για την συνεχιζόμενη ιατρική εκπαίδευση και συνεχιζόμενη επαγγελματική ανάπτυξη.


 


Στη συνέχεια, ενώθηκαν όλες οι ομάδες και  ακολούθησε συνεδρίαση όλου του σώματος, όπου έγινε μία σύντομη αναφορά από τους εκπροσώπους δύο ενώσεων της AEMH και της CEOM των πρόσφατων δραστηριοτήτων τους.


 


Συστάθηκαν τα κάτωθι όργανα της UEMS :


·         Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Νευρολογίας (European Board in Neurology).


·         Τομέας Ιατρικής Ογκολογίας (Section in Medical Oncology)


·         Υποτομέας Χειρουργικής Μαστού (Division in Breast Surgery), στους κόλπους του Τομέα Χειρουργικής της UEMS


 


Εγκρίθηκαν τα κριτήρια εκπαίδευσης της χειρουργικής μαστού.


 


Εγκρίθηκαν τα Ευρωπαϊκά Κριτήρια  Εκπαίδευσης  (European Training Requirements), τα οποία υπέβαλαν οι Τομείς Ειδικότητας και τα Ευρωπαϊκά Κολλέγια της UEMS, με τα οποία ορίζονται οι συστάσεις για την ιατρική κατάρτιση στην Ευρώπη.


 


Εγκρίθηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία αξιολόγησης των Κέντρων Κλινικών Δεξιοτήτων τα οποία υπεβλήθησαν από τη Μεικτή Διεπιστημονική Επιτροπή για την Αξιολόγηση και Εκπαίδευση στις Κλινικές Δεξιότητες (MJC Clinical Skills Training and Assessment).


 


Εγκρίθηκαν τα κριτήρια και η διαδικασία των Ευρωπαϊκών εξετάσεων, τα οποία υπεβλήθησαν από το Συμβούλιο της Ιατρικής Αξιολόγησης  (Council for European Specialists Medical Assessment – CESMA).


 


Το Συμβούλιο (Council)  της UEMS καλωσόρισε τη συναίνεση που επιτεύχθηκε μεταξύ των Τομέων Ειδικότητας Χειρουργικής Θώρακος και της Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής και ενέκρινε την ένταξη του Υποτομέα της Καρδιοχειρουργικής (Division of Cardiac Surgery) στους κόλπους του Τομέα Ειδικότητας  Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής της UEMS. Το Ευρωπαϊκό Κολλέγιο της  Καρδιαγγειακής και Θωρακικής Χειρουργικής (European Board of Cardiovascular and Thoracic Surgery), μετονομάστηκε σε «Ευρωπαϊκό Κολλέγιο Καρδιοθωρακικής Χειρουργικής» (European Board of Cardiothoracic Surgery).


 


Το σώμα αποδέχθηκε την αίτηση του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου του Λιβάνου (Lebanese Order of Physicians) και του Εθνικού Ιατρικού Συλλόγου του Μαρόκου (Collège Syndical National des Médecins Spécialistes), για συμμετοχή στις συνεδριάσεις της UEMS ως Παρατηρητές.


 


Ακολούθησε ενημέρωση για ευρωπαϊκά θέματα:


 


Εγκρίθηκε από την ολομέλεια η στήριξη στην ESR (European Society of Radiology)  για την Ευρωπαϊκή Δράση στην Ιατρική Απεικόνισης, ενώ ενέκρινε τη δήλωση της ESR για τη φύλαξη των υπερήχων, ύστερα από σχετικό αίτημα του Τομέα της Ακτινολογίας, με τις προσθήκες των εθνικών αντιπροσωπειών.


 


Αποφασίσθηκε να γίνει περαιτέρω επεξεργασία στις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Ιατρική Αμέλεια και την Ιατρική Ευθύνη και να υποβληθούν προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου της UEMS.


 


Συζητήθηκε το θέμα της «τυποποίησης» το οποίο είχε προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης (European Committee for Standardization – CEN) σχετικά με την ανάπτυξη προτύπων (standards) στην Αισθητική Ιατρική και ζητήθηκε από όλους τους συμμετέχοντες να αντιταχθούν ενεργά σε αυτό το είδος της «τυποποίησης», σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.


 


Μετά παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα των διαφόρων ομάδων εργασίας:


της Ηλεκτρονικής Υγείας


της Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Ανάπτυξης


της Μεταπτυχιακής Ιατρικής Εκπαίδευσης


της Ποιότητας Υγειονομικής Περίθαλψης των Ασθενών (quality in patient care)


της δυνατότητας Πρακτικής των Ειδικευμένων Ιατρών στα παρόντα Συστήματα Υγείας.


 


Τέλος, η συνάντηση έκλεισε με μία συνολική παρουσίαση – ευχαρίστηση για τη συμμετοχή στη Συνέλευση από τον Πρόεδρο κ.