Επίσκεψη κλιμακίου ΠΙΣ σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα

 


                                               


                                                                                                            Αθήνα, 30 Μαρτίου 2015


 


 


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


Επίσκεψη κλιμακίου ΠΙΣ σε Ευρυτανία και Φθιώτιδα


Το Σαββατοκύριακο 28 & 29 Μαρτίου, κλιμάκιο  του Π.Ι.Σ. με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκο και με τη συμμετοχή των Αντιπροέδρων κ.κ. Κων/νου Γιαννακόπουλου και Κων/νου Κουτσόπουλου, του Ταμία κ. Βλαδίμηρου Παναγιωτίδη και των μελών του Δ.Σ. κ. Γρηγορίου Ροκαδάκη και Ιωάννη Χρονόπουλου,  πραγματοποίησε επίσκεψη ύστερα από σχετική πρόσκληση των προέδρων των Ιατρικών Συλλόγων Ευρυτανίας κ. Κων/νου Κρητικού και Φθιώτιδας κ.  Μιχαήλ Μπαρμπαρούση, στους νομούς Ευρυτανίας και Φθιώτιδας.


Το κλιμάκιο του ΠΙΣ παρευρέθη επίσης στο Συνέδριο της Ένωσης των Ελευθεροεπαγγελματιών Καρδιολόγων, το οποίο διοργανώθηκε από τον Πρόεδρο κ. Φώτιο Πατσουράκο, Ταμία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, στο οποίο ο ΠΙΣ ενημέρωσε για τα αποτελέσματα της συνάντησης με τον Υπουργό Υγείας κ. Π. Κουρουμπλή, το μεσημέρι της  Παρασκευής 27 Μαρτίου.


Το Σάββατο 28 Μαρτίου 2015  στο Νομό Ευρυτανίας  έγινε σύσκεψη στο Νοσοκομείο του Καρπενησίου με τη συμμετοχή του Προέδρου κ. Κων/νου Κρητικού και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, την Διοικήτρια του Νοσοκομείου Καρπενησίου, κα Ελένη Τσεκούρα  και των εκπροσώπων των ιατρών, των λοιπών εργαζομένων, του Δ/ντου της Ιατρικής Υπηρεσίας, κο Δημήτριο Καρατσίκη, του Δ/ντού του μοναδικού Κέντρου Υγείας Φραγκίστας, κο Νίκο Παπανικολάου καθώς και άλλων ιατρών και υγειονομικών. Συμμετείχε ο  Αντιπεριφερειάρχης  Ευρυτανίας, κ. Αριστείδης Τασιός.


Τα συμπεράσματα τα οποία προέκυψαν και τα οποία χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση από το Υπουργείο Υγείας είναι:


Η έγκριση του νέου Οργανισμού του Νοσοκομείου, η οποία καθυστερεί από το 2012 και απαιτείται επειγόντως σε αυτήν την απομακρυσμένη και δύσβατη περιοχή, η ενίσχυση της μονάδος τεχνητού νεφρού και του Σταθμού Αιμοδοσίας και  η λειτουργία του αξονικού τομογράφου, ο οποίος βρίσκεται σε “αργία” λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ υπάρχει έτοιμη υποδομή εδώ και 7 χρόνια περίπου.


Επιπροσθέτως είναι αναγκαία η ενίσχυση του Παθολογικού και Παιδιατρικού τμήματος, καθώς και του ελλείποντος Νοσηλευτικού και Υγειονομικού προσωπικού και του ΕΚΑΒ, το οποίο παρά τις ελλείψεις λειτουργεί ικανοποιητικά. Απαραίτητη προβάλλεται και η ενίσχυση του προϋπολογισμού του Νοσοκομείου, η υστέρηση του οποίου δυσκολεύει την καθημερινή λειτουργία του ιδρύματος και τις πληρωμές των εφημεριών των ιατρών.


Οι δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Κέντρο Υγείας Φραγκίστας επισημάνθηκαν από τον Διευθυντή και τονίστηκε η επικινδυνότητα της κατάστασης, τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς, καθώς και η παντελής έλλειψη πετρελαίου θέρμανσης! Η ασφάλεια ιατρών και ασφαλισμένων επιβάλλει ιδιαίτερη μέριμνα.


Την Κυριακή 28 Μαρτίου 2015 πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Νοσοκομείο Λαμίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Φθιώτιδας, κ.Μιχαήλ Μπαρμπαρούση, μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, παραγόντων της Διοίκησης του Νοσοκομείου και εκπροσώπων των ιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων, καθώς και άλλων εργαζομένων του Νοσοκομείου αλλά και του Δ/ντή του Κέντρου Υγείας Δομοκού, κ. Δημήτριου Τσούτσου. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο Βουλευτής Φθιώτιδος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Β. Κυριακάκης.


Επισημάνθηκαν τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει ένα μεγάλο και ιδιαίτερης σημασίας Νοσοκομείο όπως είναι της Λαμίας και τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα ακόλουθα:


Χρειάζεται ενίσχυση της μονάδας τεχνητού νεφρού και του Ακτινολογικού Τμήματος, καθώς και ενίσχυση με μαγνητικό τομογράφο. Απαιτείται επίσης η ενίσχυση των ΤΕΠ, της αιμοδοσίας, της παθολογικής και της χειρουργικής κλινικής.


Οι υπηρετούντες ιατροί είναι στο 50% του συνόλου των οργανικών θέσεων του ιδρύματος και οι μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό δυσκολεύουν την λειτουργία του, σε αρνητικό συνδυασμό με τα μειωμένα κονδύλια για τον προϋπολογισμό.


Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του Π.Ι.Σ ζήτησαν από όλους τους παράγοντες της Διοίκησης, τους τοπικούς παράγοντες και όλο το προσωπικό ιατρικό και υγειονομικό, στις περιοχές που επισκέφθηκαν, να συνεχίσουν όπως κάνουν μέχρι σήμερα την άοκνη  προσπάθειά τους να δίνουν τις καθημερινές μάχες για την προστασία της υγείας του ελληνικού λαού και όλοι μαζί, χωρίς διακρίσεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις, να βοηθήσουμε να σταθεί η περίθαλψη όρθια, παρά τις μεγάλες μειώσεις στις δημόσιες δαπάνες Υγείας.


 


 


 


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος οφείλει  να ευχαριστήσει, για μία ακόμη φορά, όλο το προσωπικό των Νοσοκομείων για τις φιλότιμες προσπάθειές του, αλλά οφείλει και η πολιτεία από την πλευρά της να φροντίσει για την  ενίσχυσή του, προκειμένου να καταστεί σε θέση να ανταποκρίνεται με επάρκεια και ικανοποιητικά στο ρόλο της νοσοκομειακής περίθαλψης, όπως απαιτούν οι ανάγκες της χειμαζόμενης κοινωνίας, αλλά και να αναβαθμιστεί οικονομικά το προσωπικό στα προ των περικοπών επίπεδα τουλάχιστον, ώστε όλοι να μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.


Απαιτείται παράλληλα η οργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, του ΠΕΔΥ, καθώς και η ενίσχυση των δομών των συμβεβλημένων δικτύων του ΕΟΠΥΥ, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία από την ΠΦΥ και να ανταποκριθούν στο ρόλο τους, η οποία είναι η Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα μεταφέρει στο Υπουργείο τα συμπεράσματα των συσκέψεων και των παρατηρήσεων τις οποίες διαπίστωσε και πιστεύουμε ότι η κατανόηση της Πολιτείας θα βοηθήσει, ώστε να συνεργήσουμε όλοι μαζί σε αυτό που χρειάζονται σήμερα οι κάτοικοι της χώρας μας, για την περίθαλψη και την ενίσχυση του προσωπικού που εργάζεται στις δομές υγείας, ώστε η αξιοπρεπής ιατρική λειτουργία να ενισχύσει την ουσία και το περιεχόμενο της Ιπποκρατικής ιδέας, την οποία οφείλουμε όλοι μας να περιφρουρήσουμε και να προάγουμε.


Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θα συνεχίσει τις επισκέψεις κλιμακίων του και στην υπόλοιπη χώρα και εκφράζει τις ευχαριστίες του στους Ιατρικούς Συλλόγους των νομών που επισκεφθήκαμε και σε όλους τους παράγοντες που συμμετείχαν, ενώ δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, ώστε η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός στη περίθαλψη και την υγεία του ελληνικού λαού να μην επιδέχεται αμφισβήτηση από κανέναν.


 


 


ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ