Επίσκεψη ενημέρωση στα Γραφεία του ΠΙΣ Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων της ΝΔ

                                                                                    Αθήνα 18.1.2016            

   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

            ΕΠΙΣΚΕΨΗ – ENHMEΡΩΣΗ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ Π.Ι.Σ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Για την οριακή κατάσταση λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι ιατροί και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου, ενημέρωσε ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου κ. Μιχαήλ Βλασταράκος τον βουλευτή Επικρατείας καιΤομεάρχη Υγείας της Ν.Δ. κ. Βασίλη Οικονόμου και τον βουλευτή Χίου και Αναπληρωτή Τομεάρχη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νότη Μηταράκη, οι οποίοι επισκέφθηκαν σήμερα Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2017 τα γραφεία του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

 

Ο κ. Βλασταράκος τους ενημέρωσε ότι ο προϋπολογισμός για το 2017, προβλέπει δημόσιες δαπάνες στο ύψος του 5% του ΑΕΠ (κάτω από το όριο ασφαλείας του συστήματος υγείας που είναι στο 6% του ΑΕΠ), όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι περίπου στο 7% του ΑΕΠ.

Οι ελλείψεις προσωπικού είναι τεράστιες και εξαιτίας αυτών παραμένουν κλειστές 150 κλίνες ΜΕΘ. Παράλληλα, οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες προκαλούν αδυναμία ανανέωσης του παλαιού τεχνολογικού εξοπλισμού. Προβλήματα παρατηρούνται και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας η οποία βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με τα αμέσως προηγούμενα χρόνια.

 

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό ζήτημα, ο Πρόεδρος του Π.Ι.Σ. είπε ότι δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας για τους επαγγελματίες υγείας. Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που εξεδόθη στις 30-12-2016, η οποία καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών, για τους ελεύθερους επαγγελματίες ιατρούς, ανάλογα με τα καθαρά εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μεγάλη επιβάρυνση των φορολογικών εισφορών, (η οποία για φέτος φτάνει στο 35%, λόγω και της προσαύξησης της προκαταβολής), δημιουργεί προβλήματα ασφυξίας και επιβίωσης σε κάθε ελεύθερο επαγγελματία και οδηγεί στο κλείσιμο αρκετά ιατρεία και εργαστήρια.

 

Ο κ. Βλασταράκος ενημέρωσε τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Π.Ι.Σ. αποφάσισε την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της Υπουργικής Απόφασης (στις 30.12.2016) του Υφυπουργού κ. Αν. Πετρόπουλου, για τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες θα αρχίσουν να πληρώνουν οι ιατροί τον Φεβρουάριο και κάθε μήνα. Η προσφυγή αυτή στο Σ.τ.Ε έχει το αιτιολογικό ότι οι ασφαλιστικές εισφορές με τον φορολογικό τους χαρακτήρα, προσβάλλουν δικαιώματα (δήμευση ουσιαστικά περιουσιακών στοιχείων) και δημιουργούν εξόντωση κάθε παραγωγικής δραστηριότητας και προσφοράς στο τομέα της υγείας και περίθαλψης.

 

ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ κ.ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ,

ΣΤΗ ΜΕΣΗ κ. ΜΙΧΑΗΛ ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ΔΕΞΙΑ κ.ΝΟΤΗΣ ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ ΑΝ.ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ , ΚΟΙΝ.ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Π.Ι.Σ.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ