Δελτίο Τύπου Π.Ι.Σ.: Θέσεις Π.Ι.Σ. σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην ΠΦΥ & ΕΣΥ

Αθήνα 18. 3. 2022

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη δυσαρέσκεια του για τις διαρροές από πλευράς υπουργείου Υγείας περί των σχεδιαζόμενων μεταρρυθμίσεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και το ΕΣΥ, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ).

Χωρίς καμία διαβούλευση ή ενημέρωση, χωρίς κανένα επίσημο κείμενο, ενημερωνόμαστε από τον Τύπο για σημαντικές αλλαγές στις πολιτικές υγείας, αναφέρει ο ΠΙΣ.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τον Υπουργό Υγείας να κοινοποιήσει άμεσα και με θεσμικό τρόπο το κείμενο των προτάσεών του, προκειμένου ο επίσημος θεσμικός φορέας των ιατρών όλης της χώρας, να τοποθετηθεί, να καταθέσει τις προτάσεις του και να διεξαχθεί διάλογος ουσίας και όχι διάλογος εντυπώσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είναι διαχρονικά υπέρ της ελεύθερης επιλογής ιατρού και νοσοκομείου από τον ασθενή και εναντίον του συστήματος ελεγχόμενης πρόσβασης (gatekeeping).

Επίσης ο ΠΙΣ είναι υπέρ της δυνατότητας όλων των ιατρών να συνάψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ με αμοιβή κατά πράξη και περίπτωση και όχι με capitation.

Τέλος ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος θεωρεί ότι η πρόσβαση των πολιτών στο ΕΣΥ θα πρέπει να είναι ισότιμη, δωρεάν και ελεύθερη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διαφωνεί με τα απογευματινά ιδιωτικά χειρουργεία στο ΕΣΥ, μέτρο που θα αναγκάσει τους πολίτες να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη, τη στιγμή που ήδη έχουν πληρώσει πανάκριβα μέσω τον ασφαλιστικών τους εισφορών.

Ο ΠΙΣ συνεχίζει να διεκδικεί αύξηση των δαπανών για την Υγεία, αναβάθμιση του μισθού των νοσοκομειακών ιατρών και ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις.