Υπουργείο Υγείας: Εγκύκλιος για τη λήψη μέτρων διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως πυρκαγιές

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΕΙΣΠΝΟΗΣ ΚΑΠΝΟΥ

Δεκάδες νέες ενάρξεις δασικών πυρκαγιών αντιμετωπίζονται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα μας, επηρεάζοντας κυρίως περιοχές νότια της Πάρνηθας, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας, της Ναυπακτίας και της Λειβαδιάς. 
Για την ενημέρωση του κοινού, εκδόθηκε σχετικό Δελτίο Τύπου καθώς και αναλυτική εγκύκλιος από το Υπουργείο Υγείας, με τα οποία εφιστάται η προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (χρόνιοι πάσχοντες, ηλικιωμένοι, έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως άσθμα, ΧΑΠ κ.τ.λ.), που βρίσκονται κοντά σε περιοχές, οι οποίες έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα.

Για τη διαφύλαξη της υγείας και ασφάλειας του κοινωνικού συνόλου, συνοψίζονται παρακάτω κάποια σημαντικά Μέτρα Προφύλαξης:

  • Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.
  • Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.
  • Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.
  • Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.
  • Απαιτείται συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.
  • Μετά από την πυρκαγιά, ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

Συνημμένη θα βρείτε την εγκύκλιο του υπουργείου και στο ακόλουθο link αντίστοιχα, το Δελτίο Τύπου.

Μέτρα για την αποφυγή καπνού-στάχτης από πυρκαγιά – Δελτία Τύπου – Υπουργείο Υγείας (moh.gov.gr)

 
	

Μέτρα για την αποφυγή καπνού-στάχτης από πυρκαγιά

Με εκτίμηση

Καραπάνος Ηλίας
Μηχ.Μηχανικός- Τεχνικός Ασφαλείας
Πιστοποιημένος Σύμβουλος ADR

τηλ:6941-645140

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

Έρευνα της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρ. Ένωσης, για τις πρακτικές διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία

Έρευνα της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρ. Ένωσης, για τις πρακτικές διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία

Ερωτηματολόγιο της Γεν. Δ/νσης Υγείας & Ασφάλειας των Τροφίμων – πρόγραμμα ReaderSHip project, της Ευρ. Ένωσης, για την αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των ουσιών ανθρώπινης προέλευσης σε διοικητικό και νομικό επίπεδο, στα Νοσοκομεία, στην Ε.Ε. Τα...