Εθνική Αναφορά Π.Ι.Σ. προς τη Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών (Α.Ε.Μ.Η.), Βιέννη, 8 – 9/5/2015

ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΕΜΗ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

 

Βιέννη, 8 – 9 Μαΐου 2015

 

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

 

Το 2014 ήταν πραγματικά μία δύσκολη και ασφυκτική χρονιά για την υγεία και την περίθαλψη των πολιτών στην Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν για ακόμη μία φορά στο μάτι του κυκλώνα, μίας σειράς ανάλγητων πολιτικών.  Η προηγούμενη Κυβέρνηση συνεχίζοντας τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενης πενταετίας , συνέχισε την πολιτική της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του ΕΣΥ, την διάλυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και ψήφισε ένα Νόμο κλειστών προϋπολογισμών για τις δημόσιες και ιδιωτικές Δαπάνες υγείας ανά Περιφέρεια της Χώρας ,γεγονός που συρρικνώνει ακόμη περισσότερο τις προσφερόμενες δαπάνες υγείας για τους πολίτες της χώρας, αυξάνοντας τις outofthepocketpayments.

 

Η  υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ αποτέλεσαν σοβαρά προβλήματα το 2014 και κλόνισαν σε μεγάλο βαθμό το δημόσιο σύστημα, το οποίο όμως κατάφερε και άντεξε. Τόσο ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, όσο και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών εκτιμούν ότι από το ΕΣΥ σήμερα λείπουν περίπου 15.000 νοσηλευτές και 5.000 γιατροί, αριθμός τεράστιος για την ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων. Οι άνθρωποι που εργάζονται σήμερα στο σύστημα καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για να μπορέσουν να καλύψουν τα κενά με υπερεργασία, χαμηλές αμοιβές και πολλές φορές σε βάρος της υγείας τους.

 

Η υποχρηματοδότηση των προϋπολογισμών των δημόσιων νοσοκομείων, αποτελεί ένα ακόμη αγκάθι στα σπλάχνα του ΕΣΥ και σαν να μην έφτανε αυτό, τα νούμερα και για το 2015 είναι ακόμη πιο μειωμένα, αφού ο προϋπολογισμός για όλο το ΕΣΥ συνολικά είναι μειωμένος κατά 22,9%, ενώ οι λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων για το 2015 είναι μειωμένες κατά 220 εκατ. Ευρώ(1.38δις. το2015 έναντι 1.6δις το2014). Από την άλλη πλευρά με μία δημόσια φαρμακευτική δαπάνη 2 δις ευρώ, από 2,3 δις Ε το 2013, όλοι οι φορείς στην υγεία, , φαρμακοποιοί, γιατροί αλλά και Σύλλογοι Ασθενών, εκτιμούν ότι θα σημάνει τεράστιο πρόβλημα στην δημόσια υγεία, με ανθρωπιστικές προεκτάσεις. Επιπλέον τα πράγματα φαίνεται ότι είναι όντως εξαιρετικά σοβαρά, αφού στο ποσό των 2 δις ευρώ, περιλαμβάνονται η δαπάνη και για τους ανασφάλιστους και για τα εμβόλια. Οι  ελλείψεις των υλικών και βασικών μάλιστα πολλές φορές από πολλά νοσηλευτήρια της χώρας, ήταν ένα ακόμη βασανιστικό στοιχείο, με το οποίο ήρθαν αντιμέτωποι όχι μόνο οι ασθενείς, αλλά και οι ίδιοι οι γιατροί.

 

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι η υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών που ανέρχονται σε 3 εκ. περίπου και αποτελούν μια υγειονομική βόμβα στα θεμέλια του κράτους. παρά τις διάφορες υπουργικές αποφάσεις που εξεδόθησαν, που στην ουσία τους έβαζαν τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια στην περίθαλψη τους για να κρύψουν την έλλειψη κονδυλίων για αυτή την ομάδα πολιτών.

Μετά την κυβερνητική αλλαγή στην Ελλάδα, που προέκυψε από τις εκλογές της 25/1/15, η νέα κυβέρνηση ανακοίνωσε: άμεση στήριξη του Δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία και ΜΕΘ, την δημιουργία πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας ,καθώς και μέτρα δωρεάν πρόσβασης όλων των πολιτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας συμπεριλαμβανομένων και των ανασφάλιστων. Κάποια από αυτά τα μέτρα έχουν αρχίσει να υλοποιούνται με κάποια καθυστέρηση ,δεδομένης και της δημοσιονομικής ασφυξίας που υπάρχει στην χώρα λόγω της συνεχιζόμενης διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

 

Παρ όλα αυτά οι Νοσοκομειακοί Γιατροί στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να διεκδικούν:

 

-Άμεση ρύθμιση καθολικής δωρεάν πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας όλων των πολιτών χωρίς διάκριση ασφαλισμένου-ανασφάλιστου.

 

-Απλούστευση διαδικασιών για άμεσες προσλήψεις, ώστε να καλυφθούν υπερεπείγουσες και επείγουσες ανάγκες στελέχωσης, καθώς και προμήθεια των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού

 

-Άμεση έναρξη διαδικασιών για σύνταξη υγειονομικού χάρτη με βάση τις πληθυσμιακές ανάγκες από την πρόληψη ως την αποκατάσταση βάσει του οποίου, να καταρτιστούν οι οργανισμοί των δημόσιων μονάδων υγείας .

 

-Ενιαίες εργασιακές σχέσεις ,αξιοπρεπείς εργασιακές συνθήκες ,υπογραφή νέας συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

-Να δοθεί τέλος στην απλήρωτη εργασία και να υπάρξει άμεση

Λύση στην πληρωμή των εφημεριών

 

-Την πάταξη της σπατάλης και της διαφθοράς με κρατικό έλεγχο των προμηθειών, φαρμάκων και εξοπλισμού

 

-Αποκατάσταση της δημοκρατίας στις δομές υγείας (συμμετοχή κοινωνικών φορέων, ασθενών, εργαζομένων κλπ).

 

-Χρηματοδότηση του ΕΣΥ εξ ολοκλήρου από τον Κρατικό προϋπολογισμό.

 

-Άμεσα μέτρα για την αποτροπή της μετανάστευσης των νέων γιατρών στο εξωτερικό.

 

-Καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης των ειδικευόμενων και ειδικευμένων ιατρών.

 

Κωνσταντίνος Λιβαδάς

Εκπρόσωπος Π.Ι.Σ.

 


 

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

 

Τα τελευταία χρόνια έγιναν βήματα εξορθολογισμού του προϋπολογισμού των νοσοκομείων, όπως η εισαγωγή των ΚΕΝ (Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλεια), με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς με το ασφαλιστικό τους ταμείο να καλύψουν ένα ποσοστό των εξόδων/δαπανών της νοσηλείας τους και εισήχθη το σύστημα των DRG (DIAGNOSTIC RELATED GROUPS) και των διαγνώσεων βάσει του ICD 10. Βεβαίως, υπήρξαν και υπάρχουν αντιδράσεις στο κατά πόσον συμβαδίζουν με τις πραγματικές δυνατότητες.

 

Η πορεία του ΕΟΠΥΥ όμως όπως διαμορφώνεται στο τέλους του Α΄ Τριμήνου (μέχρι τέλος Απριλίου 2015),  λίαν επιεικώς, δύναται να χαρακτηριστεί ως τραγική. Υπάρχουν ανεξόφλητες οφειλές των ταμείων που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ, τόσο για το Α’ τρίμηνο του 2015, όσο και από τα προηγούμενα έτη, 2012, 2013 και 2014 (όταν άρχισε να λειτουργεί ο ΕΟΠΥΥ), οι οποίες ανέρχονται στο ποσό του 1 δις. 250 8 εκ. περίπου.

Οι υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, απλήρωτες και ληξιπρόθεσμες, βαίνουν αυξανόμενες και μέχρι σήμερα υπερβαίνουν οι απλήρωτες , το ποσό των 2,2 δις.

 

 Οι πάροχοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους από τη μη αποπληρωμή των υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ

Η δυσκολία τήρησης των υποχρεώσεών του ΕΟΠΥΥ προς τους παρόχους υγείας, οδηγεί στην καταγγελία συμβάσεων παρόχων, απολύσεις προσωπικού και κλείσιμο ιδιωτικών ιατρείων, εργαστηρίων, κέντρων και θεραπευτηρίων.

Παρατηρείται σημαντική μείωση του αριθμού των απασχολουμένων στα ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ όσοι παραμένουν σε αυτά καλούνται να εργαστούν πιο εντατικά με μικρότερες αποδοχές. Οι οφειλές των νοσοκομείων προς το συνεργαζόμενο ιατρικό προσωπικό παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις της τάξεως από 3 μήνες έως δύο έτη.

Η νοσηλεία στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια αποτελεί μία λύση για τους ασθενείς που               πάσχουν από νοσήματα που επιδέχονται προγραμματισμό στην αντιμετώπισή τους και έχουν την οικονομική δυνατότητα κάλυψης αυτής.

Η κοινωνία δοκιμάζεται λόγω των προβλημάτων της κάλυψης των αναγκών περίθαλψης που επιφέρει καταστροφικές επιπτώσεις στην περίθαλψη των ασφαλισμένων .

Οι δημόσιες δαπάνες Υγείας, οποίες βρίσκονται σε ένα επικίνδυνο επίπεδο (4,5% του ΑΕΠ ενώ το όριο της ασφάλειας είναι το 6%).

Η αποδυνάμωση  της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της Νοσοκομειακής περίθαλψης, τα προβλήματα στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, αλλά και στις ιδιωτικές δομές υγείας, έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την υγειονομική περίθαλψη των πολιτών, με επακόλουθο την επίταση της ανθρωπιστικής κρίσης η οποία έχει πλήξει τη χώρα μας.

 

Χαράλαμπος Κούλας – Κωνσταντίνος Κουμάκης

Εκπρόσωποι Π.Ι.Σ.